Hidajet Delić Degi - Odlazak fotoreportera od kojeg se učilo

Fena
Hidajet Delić Degi - Odlazak fotoreportera od kojeg se učilo
Radiosarajevo.ba / Hidajet Delić
Poznati bosanskohercegovački fotoreporter Hidajet Delić Degi preminuo je u nedjelju, 26. februara u Sarajevu nakon teške bolesti u 70. godini.

Brojne fotografije otrgnute iz vremena svjedočit će o njegovom plodonosnom radu i biti trajni svjedok vrsnog fotografskog oka zbog kojeg trenuci ostadoše zabilježeni zanavijek.

Hidajet Delić Degi radio je u Tanjugu, a u periodu opsade Sarajeva (1992. - 1995.) i u postratnom periodu radio je kao fotoreporter BH Pressa, a kasnije Federalne novinske agencije Fena. Bio je i dugogodišnji saradnik Associated Pressa (AP).

Iako se znalo da ima probleme sa zdravljem njegov odlazak izazvao je šok i nevjericu među prijateljima i kolegama. I još jednom se pokazalo da bez obzira na sve dragi ljudi uvijek odlaze prerano.

Degi je bio fotoreporter zavidnog profesionalnog i životnog iskustva.

Fotoreporter Rikard Larma, sjećajući se Degija, kaže da je novinarstvo savjest čovječanstva, a da je Hidajet Delić Degi jedan od najvećih primjera profesionalizma.

"Degi, Titov fotograf, kako smo ga zvali jer je u nekoliko navrata za Tanjug pratio predsjednika na međunarodnim putovanjima, bio je novinarčina čije su fotografije bile viđene u isti dan ili sutradan u cijelom svijetu ponekad zahvaljujući vrhunskim agencijama za koje je radio i sarađivao - Associated Press, BH Press, Fena...", rekao je Larma za Fenu o svom kolegi.

Tokom ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini Hidajet Delić bio je fotoreporter BH Pressa. Književnik Željko Ivanković koji je jedno vrijeme bio direktor, a kasnije i urednik u BH Pressu, kasnije Feni, podsjetio je da se s Degijem poznavao tridesetak godina, ali da su  baš bliski bili četiri ratne godine dok je on bio direktor BH Pressa, a Hidajet Delić  fotoreporter u BH Pressu.

"Bio je uz sve one vrline koje krase obične, vedre i dobre ljude, veoma strog, profesionalan, ozbiljan, odgovoran kad je u pitanju posao, povjereni mu zadatak ili očekivani rezultat. A to je ona najbolja i najpoželjnija kombinacija ljudskih kvaliteta. I nipošto česta. A Degi ju je imao... Baš sam tužan zbog spoznaje da ga više nema", kaže Ivanković.

U novembru prošle godine u Sarajevu je postavljena njegova zapažena izložba "Žene u Sarajevu pod opsadom" koja obuhvata prvu godinu rata i početak agresije. Degi je snimio prvu žrtvu agresije na Sarajevo – Olgu Sučić.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković smatra da je Hidajet Delić Degi bio jedan od najznačajnijih predstavnika jedne izuzetne generacije bosanskohercegovačkih fotografa.

"Imali smo sreću i čast organizirati njegovu izložbu o životu Sarajki pod opsadom, a nakon prezentacije te izložbe u sklopu programa Modul Memorije organizirana je i u povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama. Upravo u periodu dok smo dogovarali nove izložbe te privodili kraju sve radove na izdavanju njegove fotomonografije zatekla nas je ova tužna vijest. S obzirom na to da su djela ono što ostaje nakon naših smrti Hidajet Delić je i dalje tu sa nama, a njegova fotomonografija "Sarajke pod opsadom" u sklopu narednog Modula memorije će biti publicirana kao projekt Festivala MESS i Fondacije Heinrich Boell", naglasio je za Fenu Kreševljaković.

Urednik Fene Dejan Jazvić, u kojoj je Degi dočekao penziju, navodi da je on bio kolega od kojeg je današnja generacija fotoreportera u BiH imala što naučiti.

"Osim kao prijatelja i kolege sjećat ćemo ga se kao vrhunskog fotoreportera, profesionalca koji je zabilježio neke od najvažnijih događaja u našoj zemlji proteklih desetljeća. Ponosni smo što je Degi bio i jeste dio Fene", naveo je Jazvić.

Kad se prisjećamo nekih crtica iz Degijevog života, između ostalog treba navesti da je  bio zadnji registrovani ratni zarobljenik. Bio je zarobljen i proveo je 45 dana u logorima na Palama i u Foči. Godine 1995. Hidajet Delić je na svečanosti u Sarajevu "Novinar 95. godine" proglašen za fotoreportera godine.

Degi je imao običaj da se ljudima oko sebe obraća sa "dečko" ili "djevojčice" bez obzira na njihove godine. Pogledao bi ih i s osmjehom na usnama i počeo "E, djevojčice, ne ide ti to tako"....i počeo objašnjavati šta i kako treba nešto uraditi.

Više nećemo imati prilike slušati njegove savjete.

Ostaju sjećanja. I tihi pozdrav, Zbogom dečko. Za dečka koji je otišao. A iza njega ostale su fotografije. To jedino pouzdano svjedočanstvo o čovjeku i vremenu koje teče.

Dženaza Hodajetu Deliću bit će klanjana na Barama u četvrtak u 13.30 sati. Obavijest o terminu komemoracije bit će naknadno objavljena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije