Otvorena izložba fotografija Hidajeta Delića 'Žene u Sarajevu pod opsadom'

Fena
Otvorena izložba fotografija Hidajeta Delića 'Žene u Sarajevu pod opsadom'
Izložba fotografija autora Hidajeta Delića „Žene u Sarajevu pod opsadom“ otvorena je danas u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi.

Stotinjak fotosa, nastalih u prvih pola godine ratne opsade Sarajeva, od velikog su dokumentarističkog značaja i mogu poslužiti kao značajna autentična historijska građa.

Govore više od bilo kakvih riječi o ranjenom gradu i patnji žene - majke, starice ili djevojčice, ali i o njihovom „muškom“ podnošenju užasa.

Hidajet Delić snimio je i trenutak stradanja Olge Sučić, jedne od prvih ratnih žrtava.

Upečatljivi su i drugi prizori - žene što vojnika branioca dječačkog lica pita je li gladan ili pak druge žene što se pred njenim djetetom suzdržava od plača. I niz drugih autentičnih prizora ovjekovječio je Delićev objektiv.

Izložba će biti otvorena do 15. maja.

Autor za iduću godinu priprema knjigu fotografija pod nazivom „Vrijeme koga nema“. Sadržavat će oko hiljadu njegovih fotosa na kojima su ljudi, ali i životinje, slika o sveopštem stradanju i otporu u opsjednutom gradu. To će praktično biti svojevrsna monografija o ratu viđenom iznutra, jer je Delić cijelu četverogodišnju opsadu proveo u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije