Heroj Sarajeva: Prošla je 31 godina od smrti Karla Ivandića

4
Radiosarajevo.ba
Heroj Sarajeva: Prošla je 31 godina od smrti Karla Ivandića
Foto: Facebook FK Sarajevo / Karlo Ivandić

Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su branili Sarajevo danas ustaju na noge kada se spomene ime i prezime saborca Karla Ivandića.

"Karlo Ivandić je bio osamnaestogodišnji mladić koji se među prvima prijavio u Štab Teritorijalne odbrane, koji je u tom periodu bio smješten u osnovnu školu Petar Dokić na Čengić Vili, današnju Osman Nakaš, koju je Karlo Ivandić završio. Prilikom pada sarajevskog naselja Otes, smrtno je pogođen metkom u glavu", rekla je 2021. zastupnica Stranke demokratske akcije, Amra Hasagić, kada je uputila inicijativu da Karlo dobije spomenik.

Do današnjeg dana, Karlo još uvijek nije dobio spomenik, ali su navijači fudbalskog kluba Sarajevo heroju Grada poklonili mural.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

Mural je iscrtan na jednoj od zgrada prekoputa škole u Gradačkoj ulici i osvanuo je upravo na 30. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine 2022. godine.

Podsjetimo, Karlo Ivandić, heroj je odbrane Sarajeva. Kao dječak, star svega 18 godina, nije dva puta razmislio da li će braniti svoj grad.

Adil Bešić - Heroj oslobodilačkog rata: Pogledajte video o Banjalučaninu koji je poginuo braneći BiH

Adil Bešić - Heroj oslobodilačkog rata: Pogledajte video o Banjalučaninu koji je poginuo braneći BiH

Na početku oružane agresije na Republiku BiH, među prvima se dobrovoljno prijavljuje u Štab Teritorijalne odbrane, koji je bio smješten u istoj osnovnoj školi koju završio nekoliko godina ranije. 

Ovim je činom podstakao i mnoge druge momke i dječake da se pridruže Oružanim snagama RBiH, jer je pokojni Karlo zbog svoje blage naravi, dobre duše i hrabrog srca bio uzor mnogima - ne samo svojim vršnjacima, nego svim istinoljubivim, pravednim i čestitim ljudima u naselju Čengić Vila i van njega.

Prilikom pada sarajevskog naselja Otes, 4. decembra 1992. godine, pogođen je metkom u glavu, kada se treći put vraćao po granatu za RPG, kojim je tog dana u borbama pogodio i uništio jedan neprijateljski tenk i dva transportera.

Tada je ovaj heroj izgubio život i upisao se u historiju odbrane grada Sarajeva i države BiH.

JEDAN OD NAS Karlo Ivandić ❤⚜ 01.12.1973. - 04.12.1992. Na današnji dan u sarajevskom naselju Otes poginuo je Karlo...

Posted by Bordo Boja on Sunday, December 4, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije