Heroj neće biti zaboravljen: Obilježena 26. godišnjica smrti Srđana Aleksića

Anadolija
Heroj neće biti zaboravljen: Obilježena 26. godišnjica smrti Srđana Aleksića
Polaganjem cvijeća na grob Srđana Aleksića u Trebinju danas je obilježena 26. godišnjica ubistva hrabrog mladića koji je u centru grada tokom rata stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Srđanov otac Rade Aleksić istakao je kako je za njega svaki dan bez sina sve teži jer je on sve stariji, ali da je i svakim danom sve ponosniji na život i djelo svoga sina, jer kako naglašava čuvanje sjećanja na Srđana Aleksića pokazuje da mladi čovjek nije uzalud poginuo.

"Srđan Aleksić živi u ljudima širom Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i šire, a susreti s ljudima mi govore da Srđan zaživi u njima. Tužan moram biti, ponosan više nego tužan i ako mi potekne suza, češće potekne zbog mog ponosa, od zadovoljstva što Srđo nije uludo poginuo", kazao je danas Rade na grobu svoga sina. 

srdjan_aleksic_AA_04.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Ponosan se što ime Srđana Aleksića nose neke ulice jer kako naglašava one ljude u prolazu podsjećaju na Srđanovo djelo.

"Zato ulica služi i naziv za to služi, a najvažnije da Srđan živi u čovjeku, a mislim da Srđan živi u ljudima Trebinja. To osjećam, jer kad idem ulicom stalno me mladi svijet pozdravlja kojeg i ne poznajem, ne mogu ga ni poznavati, ali oni znaju mene preko Srđana i na taj način Srđan živi u Trebinju", rekao je Rade.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je da grad Trebnje redovito učestvuje u obilježavanju sjećanja na Srđana Aleksića te da će tako biti i u budućnosti.

srdjan_aleksic_AA_05.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Danas je dan kada se sjećamo Srđana Aleksića, ujedno ovaj dan može da bude dan za osjećanje na sve nevine ljude, znane i neznane heroje koji su stradali u vremenima velikih iskušenja", naglasio je Banjak

No, za sada nema ulice koja u Srđinom rodnom Trebinju nosi njegovo ime. 

"Za sada jedan ozbiljan plivački miting nosi ime Srđana Aleksića, što se tiče nazva neke ulice, trag ili fontane, postoji procedura kako se to donosi, a Skupština grada je krajnje mjesto gdje se donosi ta odluka. Ono što je sada činjenica da u Trebinju i nema naziva ulica i trgova koji evociraju uspomenu na neki događaj ili ličnost iz posljednjeg rata", govorio je Banjak.

srdjan_aleksic_AA_02.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Ukoliko se povede odgovarajuća inicijativa, koje kako ističe nije bilo u njegovom mandatu, logično je očekivati da se donese odluka da pored Sportskog centra u Trebinju ime Srđana Aeksića dobije i fontana ili ulica.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od rezervista Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije