Halilović, ambasador velikog srca: Pandemija podcrtava apsurdnost svih naših podjela

Radiosarajevo.ba
Halilović, ambasador velikog srca: Pandemija podcrtava apsurdnost svih naših podjela
Foto: Privatni album / Mehmed Halilović

Ovih dana internet prostorom odjeknula je informacija da je ambasador Bosne i Hercegovine u Indoneziji, Mehmed Halilović, otvorio je vrata svog doma za dvojicu studenata medicine iz Bosne i Hercegovine i Srbije koji su zbog koronavirusa "zaglavili" na Baliju.

Piše: Faruk Vele 

O tome je na svom Facebook profile pisala Suzana Parađina-Škobo, čiji se sin Strahinja u ovoj teškoj situaciji zatekao na drugom kraju svijeta. Kako je navela, "bez da mu je naloženo protokolima i propisima", ambasador BiH u Indoneziji pozvao je Strahinju i Srđana i otvario im vrata svoga stana.

Halilović sa studentima - undefinedFoto: N1: Halilović sa studentima

Evakuacija sa Balija

O tome razgovaramo s ambasadorom Halilovićem, koji se ljubazno odazvao pozivu portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Kako je došlo do susreta s dvojicom studenata iz BiH i Srbije i kako se ste odlučili da ih primite u svoj dom?

Halilović: Ambasada Bosne i Hercegovine u Džakarti je u okviru obavljanja svojih redovnih poslova, između ostalog, i u kontaktu i komunikaciji s ambasadama drugih zemalja svijeta u Republici Indoneziji, s tim da je ta komunikacija, razumljivo, nešto intenzivnija s ambasadama naših susjeda, koje u Republici Indoneziji vrlo često imaju zajedničke nastupe bazirane na zajedničkim interesima u ovom dijelu svijeta.

Nakon izbijanja pandemije ta saradnja, komunikacija i zajedničko djelovanje je dobilo na intenzitetu zbog izražene potrebe za brzim reakcijama na situaciju, prevashodno u smislu podrške našim državljanima koji po bilo kom osnovu borave u Republici Indoneziji. Putem te vrste saradnje i komunikacije Ambasada Bosne i Hercegovine je i dobila informaciju o dvojici studenata koji se nalaze na otoku Bali, bez mogućnosti povratka u svoju matičnu zemlju. 

Nakon toga je uspostavljen kontakt i ubrzanim koracima se krenulo u pružanje podrške onima kojima je podrška neophodna. Osoblje Ambasade Bosne i Hercegovine je razmatralo nekoliko mogućih opcija za evakuaciju, uzimajući u obzir ograničenje kretanja, drastično smanjen broj međunarodnih letova, rizike putovanja u uslovima pandemije i slično.

U datom trenutku najoptimalnije rješenje je bilo za naše studente organizirati putovanje sa destinacije na kojoj su se nalazili do Džakarte, a nakon toga preduzimati naredne korake na organizaciji njihovog daljeg putovanja prema Bosni i Hercegovini ili nekoj drugoj zemlji u našem regionu.

Mehmed Halilović - undefinedFoto: Privatni album: Mehmed Halilović

Po njihovom dolasku u Džakartu razmotrene su mogućnosti njihovog bezbjednog smještaja i boravka. Uzimajući, također, u obzir rizike po zdravlje i dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite u uslovima pandemije, najoptimalnije rješenje - koje je definitivno bilo najmanje rizično sa svih aspekata - jeste bilo da budu smješteni u rezidenciju Ambasadora Bosne i Hercegovine u Džakarti.

Nakon toga je uslijedilo djelovanje na organizaciji njihovog putovanja iz Indonezije, u čemu smo u konačnici i uspjeli uz kvalitetnu podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Indonezije i naših diplomatsko-konzularnih predstavništava koja su se nalazila na ruti putovanja.

Ovdje je potrebno naglasiti da ovo nije bio prvi i jedini slučaj pružanja ove vrste podrške našim građanima u Indoneziji i obzirom na okolnosti vjerovatno neće biti ni posljednji slučaj. Ambasada Bosne i Hercegovine u svakom momentu stoji na raspolaganju građanima Bosne i Hercegovine za koje su vrata Ambasade, kao i vrata rezidencije ambasadora Bosne i Hercegovine u Džakarti uvijek otvorena.

Bosanci u Kambodži i Tajlandu

Radiosarajevo.ba: Kako ste doživjeli pozitivne reakcije javnosti?

Halilović: Reakcije javnosti su uvijek jedan od osnovnih vjerodostojnih pokazatelja rada svih onih čije su aktivnosti dostupne sudu javnosti. Ljudski je biti zadovoljan ukoliko su te reakcije pozitivne, ali i one koje nisu takve su dobrodošle kao korektiv za buduće djelovanje u okviru poslova od zajedničkog interesa.

S druge strane, pozitivne reakcije javnosti na trenutne aktivnosti Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Indoneziji na svojevrstan način podcrtavaju svu besmislenost vještački kreiranih podjela čijem potenciranju, nažalost i u uslovima krize planetarnih razmjera, svakodnevno svjedočimo.

Radiosarajevo.ba: Ima li još naših građana u tom dijelu svijeta i u kakvom su stanju?

Halilović: Svakako, građana Bosne i Hercegovine u ovom dijelu svijeta ima još i oni u zemljama jugoistočne Azije borave kao studenti, turisti ili su radno angažovani u ovom dijelu svijeta.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Džakarti je do sada ostvarila kontakt s devet naših državljana u Republici Indoneziji (7-Bali, 1- Džakarta, 1- Makasar), jednim državljaninom BiH na Tajlandu, jednim državljaninom BiH na Istočnom Timoru, jednim državljaninom BiH u Kambodži i jednim državljaninom BiH u Singapuru.

Mehmed Halilović - undefinedFoto: Privatni album: Mehmed Halilović

Prema trenutnim informacijama svi naši državljani su dobrog zdravstvenog stanja i u narednom periodu će Ambasada Bosne i Hercegovine u Džakarti nastaviti sa pružanjem odgovarajuće podrške našim državljanima takođe koordinirano raditi sa Ambasadama BiH u državama regiona na pružanju podrške našim građanima u ovom dijelu svijeta.

Ekonomske posljedice

Radiosarajevo.ba: Kakva je situacija inače u tom dijelu svijeta?

Halilović: Situacija u Republici Indoneziji u pogledu pandemije coronavirusa je relativno povoljna uzimajući u obzir podatke o broju zaraženih i preminulih u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Prema trenutno dostupnim podacima Indonezija trenutno ima 6,575 zaraženih uz broj od 582 preminula i 686 potpuno oporavljenih što su pokazatelji relativno malih vrijednosti kada se uzme u obzir da populacija Indonezije broji preko 270 miliona stanovnika. I pored toga vlasti Indonezije se prema opasnostima koje sa sobom nosi pandemija, odnose veoma odgovorno primjenom različitih mjera za spriječavanje zaraze uključujući obavezu korištenja sredstava zaštite, odgovarajuće mjere ograničenja kretanja i ograničenja socijalnih kontakata.

U ostalim državama regije situacija u pogledu pandemije je slična kao i u

Indoneziji, za sada je izbjegnut eksponencijalni rast zaraženih, a Singapur se smatra zemljom koja je jedna od vodećih u svijetu po kvalitetu odgovora na pandemiju. Ekonomski efekti krize se već osjećaju ali će njihov konačan bilans biti poznat tek kada se proglasi prestanak pandemije.

Radiosarajevo.ba: Da li se eventualno, uz saradnju s ministarstvom vanjskih poslova Bose i Hercegovine, priprema određena pomoć za našu zemlju iz Indonezije?

Halilović: Ambasada Bosne i Hercegovine je u koordinaciji s Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a po dobijanju odgovarajućih instrukcija uputila pismo MVP Republike Indonezije, kao i MVP Singapura kao države koja se iz naše Ambasade u Džakarti nerezidentno pokriva, i u tom pismu su izražene odgovarajuće potrebe Bosne i Hercegovine za podrškom u vidu sredstava i opreme za borbu protiv širenja korona virusa. Trenutno očekujemo odgovor na to pismo i nadamo se da će navedene prijateljske zemlje podržati Bosnu i Hercegovinu na odgovarajući način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije