Godišnjica smrti najvećeg bosanskog pripovjedača Isaka Samokovlije

/ Komentari (5)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

chim

VELIKAN! ---- "Samuel je po zanimanju bio nosač i nije mnogo zarađivao. Njegova žena rano je preminula i ostavila ga sa dvoje male djece. Samuel je željno iščekivao ishod pregovora jer je želio dobiti dukate od Saručinog oca. S tim dukatima namjeravao je otvoriti neku manju trgovinu i postati bakalin. Tako bi zarađivao više novca i ne bi morao više toliko fizički raditi. Tako su jednu večer organizirali zaruke u Saručinoj kući. Saruča je bila presretna zbog svoje udaje, jer je o tome sanjala otkad je navršila osamnaest godina. Već je počela primjećivati koliko se njeno tijelo promijenilo i kako je ostarjela zbog brige o svojim sestrama. Bila je jako požrtvovna pa je sebe zapustila. Znala je koliko je to jedinstvena prilika udati se za nosača Samuela, mada se i na njegovom izgledu vidio utjecaj teškog fizičkog posla. Večer zaruka počela je mirno, ali u jednom trenutku Jakov se ustao i udario svom snagom šakom od stol jer su tu večer ljudi više pažnje pridavali Samuelu, a ne njemu. Bio je bijesan jer je on bio taj koji je pripremio deset dukata za svoju sestru i da nije bilo njegovih dukata, njegova sestra se ne bi mogla udati. Samuela je postidio rekavši kako Samuel sanja samo o dukatima, a njegova ga sestra ne zanima, što je bila i istina. Stoga je Samuel odlučio odbiti dukate; rekao je da će prihvatiti Saruču golu i bosu, bez ičega. Tako su se Samuel i Saruča nakon dvije nedjelje vjenčali, a Samuel je i dalje nastavio raditi posao nosača. U nekim trenucima se kajao što nije uzeo dukate, a u nekim je bio ponosan na sebe. Rasplet u djelu poruka je cijelog djela – ljubav se ne može kupiti dukatima, a ljudsko dostojanstvo i ponos trebaju biti ispred novca....."

chim

Rezon i vrijednosti koje više, nažaolst, ne postoje: "Ljubav se ne može kupiti dukatima, a ljudsko dostojanstvo i ponos trebaju biti ispred novca....."

chim

Rezon i vrijednosti koje više, nažaolst, ne postoje: "Ljubav se ne može kupiti dukatima, a ljudsko dostojanstvo i ponos trebaju biti ispred novca....." ka chim *Nažalost

miki

Imao je bar tu sreću da ne doživi kako mu ustaše odvode zeta na klanje. Isak nije doživeo smrt doktora Najdanovića i udovištvo svoje kćeri koje su kao i u njegovom progonu sprovela muslimanske ustaše.

Gh

Imao je bar tu sreću da ne doživi kako mu ustaše odvode zeta na klanje. Isak nije doživeo smrt doktora Najdanovića i udovištvo svoje kćeri koje su kao i u njegovom progonu sprovela muslimanske ustaše. ka miki Ma, jok, ne bi oni to!

/ Najnovije