Počast Locatelliju: Sarajevo se sjeća mladog Italijana kojeg je 1993. ubio snajper

J. Ć.
Počast Locatelliju: Sarajevo se sjeća mladog Italijana kojeg je 1993. ubio snajper
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo se sjeća Locatellija

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi položio je cvijeće na sarajevskom mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, na mjestu na kojem je 3. oktobra 1993. godine snajperskim hicem ubijen Gabriele Moreno Locatelli.

Počast mladom Italijanu koji je dao život pokušavajući pomoći lokalnom stanovništvu tokom agresije, odali su i građani Sarajeva. 

"Gabriele je bio pacifista koji je vjerovao u društveni angažman i htio izgraditi demokratsko društvo. On je bio uvjeren da Bosna i Hercegovina pripada Europi i EU, jer je smatrao da su vrijednosti BiH i vrijednosti Europe", kazao je ambasador Minasi.

Zbog toga je, nastavio je on, Locatelli osjećao je da ima dužnost da bude direktno angažiran za mir u BiH.

"Smatram da je njegov primjer bitan za građane BiH, za političare i međunarodnu zajednicu", poručio je.

Naglasio je i da su 5. aprila 1992. na istom mostu izgubile živote Olga Sučić i Suada Dilberović kao prve žrtve rata u BiH.

Inače, za Gabrielea su govorili da je bio osjetljiva duša, vrlo darežljiv mladi čovjek, koji je vjerovao u Boga. Pomagao je najsiromašnijima u Italiji, a studirao teologiju i literaturu. Nekoliko njegovih radova možete pročitati u knjizi La mia strada.

Ubijen je kao član katoličke organizacije Beati i Costruttori di Pace (Blagoslovljeni neka su tvorci mira). Organizacija je pomagala u podjeli hrane, vode i odjeće starijim i bolesnim civilima tokom opsade Sarajeva. 

Ubio ga je snajper dok je prelazio most Vrbanja, s još četvoricom mirovnjaka. U ruci mu je bila zastava sa simbolom mira...

Gabriele Moreno Locatelli ima i svoju ulicu u Sarajevu, koja se nalazi iznad Ureda visokog predstavnika (OHR).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije