Gabrielina čokoladna poruka ljubavi

Radiosarajevo.ba
Gabrielina čokoladna poruka ljubavi
Svima je već dobro poznato ime Gabriela Ključe. Umjetnica s posebnim darom za profinjenost, estetiku i čisti hedonizam za sebe i ljude za koje priprema hranu.

Klasični virtuoz u kulinarstvu i vlasnica prvog gastrobloga u Bosni i Hercegovini Kod Gabriele koja je svojim delicijama osvojila srca i najzahtjevnijih gurmana poput Svetog Oca i Roberta de Nira.

Težak zadatak je u njenoj raznolikoj mirisnoj čaroliji odabrati jednu deliciju i izdvojiti je zbog nečega. Ako bismo to morali učiniti, onda je to zasigurno čokoladna rapsodija "Gabriela". Gram gore, gram dole, ali uvijek pomno i precizno odabrani sastojci koji nam protresu cijeli organizam. Dašak Mediterana kroz najbolje sorte maslinovog ulja utkane u tijesto tradicionalne čokoladne torte bez glutena. Pažljivo odabrani organski bademi i tostirani lješnjaci za puniji okus, prstohvat duše koja ljubavlju prožima svako jelo, rastopljena najfinija visokokvalitetna čokolada za istinsko remek-djelo na tanjuru. Za poseban doživljaj i finalni tach njenih vještih ruku je zlatni prah cimeta da udahne dašak blagdanske čarolije i prenese poruku da hrana uvijek spaja i spaja i spaja...

Recept: 

150 g blanširanih badema

180 g blanširanih tostiranih lješnjaka

8 jaja (razdvojeni bjelanca od žumanaca)

180 g smeđeg sećera

1 žlica meda od kadulje

liker od ruže

prstohvat cvijeta soli

prstohvat cimeta

prstohvat sode bikarbone

1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

300 g pirea od šumskog voća

230 g tamne čokolade

100 g kakao praha

1,5 dcl vrhnja za kuhanje

Priprema:

Žumanca i šećer mutiti pjenasto, dodati cimet, med, maslinovo ulje, pire šumskog voća, kakao, liker od ruže, sodu bikarbonu. Bjelanca mutiti pjenasto i dodati im mljevene bademe i lješnjake. Obje smjese ručno ujediniti i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva uz obvezan podložak papira za pečenje (30 min).

Kad se biskvit ohladi preliti ga ganache kremom koju ste dobili od blago ugrijane čokolade i vrhnja za kuhanje. Ukrasiti laticama poškropljenim likerom od ruže.

Nek' Nova Godine počne uz mirise deliciuos. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije