Frenkie posjetio Radio Sarajevo i najavio potpuno drugačiji album u reggae stilu

0
D.Č. i V.A.Z.
Frenkie posjetio Radio Sarajevo i najavio potpuno drugačiji album u reggae stilu
Foto: V.A.Z. / Frenkie u studiju Radio Sarajevo

Jednog potpuno novog Frenkija u stilu na kakav nismo navikli, uskoro ćemo slušati na albumu za koji je najavni singl "Insallah" objavljen ovog vikenda. 

Tim povodom, poznati bosanskohercegovački reper Adnan Hamidović Frenkie posjetio je Radio Sarajevo.

Osim najavnog singla, slušatelji su imali ekskluzivno priliku čuti još dvije pjesme. Sudeći po prvom utisku radi se o potencijalnim hitovima koji će svojom melodijom, tekstovima i pozitivnom atmosferom uljepšati ljeto koje je pred nama. 

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Prvo pitanje koje smo postavili Frenkiju bilo je - kako to da je nakon devet albuma repa i hip hopa odlučio da snimi deseti u reggea stilu. 

"I prije je u mojim pjesmama bilo reggae tema, ali sada je u pitanju cijeli album. U Tuzli smo ranije imali jak reggae uticaj, Baga Sound i Defence. Jedno vrijeme je reggae bio popularniji i od hip hipa, ali postepeno se to mijenjalo. Kao i sva kvalitetna muzika, i reggae je krenuo silaznom putanjom popularnosti.

Ove pjesme su nastale spontano. Nakon prethodnog albuma "Stari Frenkie" krenuo sam da radim nešto novo, ali nije mi baš išlo u klasični način. Počao sam da šaram žanrove i reggae mi je baš legao. Desio mi se trenutak inspiracije i tada sam tri pjesme napisao u kratkom vremenskom roku. Bukvalno sam cijelu pjesmu napisao u 2 sata što mi se rijetko dešava", ispričao je Frenki.

Kako kaže, na pjesmama se i dalje repa na pojedinim versovima, ali generalno na albumu ima dosta pjevanja.

"Sve je veselije i pozitivnije kao što je i sam reggae žanr. Bit će dobar soundtrack za ljeto", najavio je.

Spot za pjesmu Inshallah sniman je na jezeru, a možemo vidjeti Frenkija kako peca i vozi čamac. 

"Spot je sniman na „tuzlanskoj Jamajci“, jezeru koje zovemo Kop. To je vještačko jezero gdje se ranije vadio ugalj, pa su tako naišli i na izvor. Kao srednjoškolci smo često tamo išli i kupali se, sve dok u Tuzli nisu otvorili ova nova jezera. Snimala je Nine studio ekipa iz Tuzle, a pomogli su nam lokalci. Oni su nam posudili i čamac. Oni su nam dali i dvije ribe koje sam u spotu kao ja 'upecao'. Lijepo izgleda ta priča s obzirom da smo trenutno folu promovisanja turističkih kapaciteta. 

Tu je i cuko čiji je vlasnik redatelj Adnan Avdić, a poveli smo ga jer se savšeno uklapao u atmosferu. Sigurno će spot dobiti biti par lakova više zbog cuke", našalio se Frenki.

Otkrio nam je da ga je još kao dječaka njegov otac naučio voziti čamac, pa mu nije bilo snimiti te scene za spot. 

Za produkciju pjesme Insallah bio zadužen zagrebački producent Marko Gaćina iz benda Brain Holidays. Na albumu su pored  ovog producenta zastupljeni Toshi Domaćin, producent Helem nejse ekipe, te slovenski duo RootsinSession sound, Pier i dj Fu.

Zanimljivo je da back vokali u pojedinim pjesmama potiču od Frenkijevih kćerkica i supruge. Sve ostalo je snimio Frenkie sam. S obzirom da je do sada objavio deset albuma, pitali smo Frenkija da li sebe smatra plodnim autorom?

"Deset albuma nije malo. Bilo je tu solo albuma, pa zatim tri sa Indigom i Kontrom koji su mi uvijek bili podrška i inspiracija. A ovaj novi je autorski rad. I, samo na prvi pogled, drugačiji u smislu poruka.

"Na novom alubumu ništa se ne ruši, nema borbe. Ima i ovdje tema koje su aktivističke, bave se društvneim problemima, ali ne u anarhističkom ili pankerskom tonu. Nije sve veselo, more jezero i palme, ima i ozbiljnijih tema, ali prikazanih na drugi način".

Frenkie je nedavno objavio da je posjetio Meku i obavio Umru. Pitali smo ga da li je to utjecalo na promjene u njegovom stilu. 

"U vrijeme Corone svo smo se povukli i počeli da razmišljamo o životu i svrsi svega što radimo. Sve je to doprinijelo je ovome. Valjda je tako normalno sa četrdeset godina, čovjek zakorači u neku novu etapu. Tu su djeca, porodica, shvatiš da se ne vrti sve oko tebe. Bog i vjera igraju ulogu kod mene odranije, a to se moglo čuti i u tekstovima. Proputovao sam pola svijeta - Tokio, Ameriku, Evropu, Australiju. Mekku do tada nikad nisam vidio a dio je mog identiteta", otkriva poznati muzičar Frenkie u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Frenkie u studiju Radio Sarajevo
Foto: V.A.Z.: Frenkie u studiju Radio Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije