Frenkie i Sassja o mladima i nezaposlenosti u BiH

Radiosarajevo.ba
Frenkie i Sassja o mladima i nezaposlenosti u BiH
/ Frenkie i Sassja o mladima i nezaposlenosti u BiH
U razgovoru sa Sassjom i Frenkiejem otkrili smo motive učešća u videoklipu koji je zabilježio skoro 500.000 pregleda na društvenim mrežama.

Video je dio kampanje za promociju ekonomskih reformi u BiH.

1. Iskreno, bili smo pozitivno iznenađeni informacijom da vas dvoje učestvujete u kampanji ovog tipa. Što vas je potaklo na učešće?

Sassja: Tiče se svih nas, a kampanja nije vezana ni za jednu političku stranku, i svakako ima dobru poruku. Reforme će napraviti promjenu, a promjena može ići samo na bolje jer gore od sada ne vidim.

Frenkie: Ja sam već u jednom razgovoru izjavio da je naš školski sistem zastario i hitno treba reformu. Trebamo prestati pripremati i školovati djecu za odlazak u Njemačku tako što će medicinske škole i kursevi njemačkog jezika biti krcati, a umjesto toga trebamo ozbiljnu analizu i krenuti proizvoditi onu radnu snagu koju zaista trebamo.

2. Koju poruku želite prenijeti mladima?

Sassja: Nisam političarka niti se namjeravam time baviti, ali sam bila studentica, volonterka, nezaposlena, nelegalno zaposlena, pa i zaposlena, i ništa mi nije palo s neba. Nije nikom, i neće nikom, zato uči i na bilo koji način napravi nešto od sebe. Mladi u BiH imaju tri opcije: otići u Njemačku, ostati u BiH, kukati te raditi doživotno za 200 KM ili ostati, ne kukati i konstantno pokušavati napraviti bolje za sebe i druge. Sve tri opcije su stvarno OK. Ja za prvu opciju nemam volje, pa radim na trećoj, ali svakom njegovo - trudim se dati snagu i podršku ovima na trećoj opciji.

Frenkie: Svi ovi podaci su od ranije poznati javnosti, ali nisam siguran koliko su mladi upoznati s tim činjenicama. Nadam se da će poruka o stvarima koje je potrebno promijeniti uz našu pomoć doći upravo do njih. 

3. Jasno nam je da je država zakazala umnogome što se tiče nezaposlenosti, ali ruku na srce, niti mladi nemaju nekih velikih inicijativa. Vi niste čekali da vas država zaposli, već ste iskoristili svoj talent i potencijal kako bi živjeli od svog rada.

Sassja: Ma nisam ja ništa iskoristila, samo nemam vremena da čekam na državu, ostarit ću. Snalazim se, učim i trudim se svaki dan napredovati. Nekad se ima za more, nekad za kupanje na Panonici, ali sve ok. 

Frenkie: Tačno, uzeli smo stvari u svoje ruke, bili uporni i radili. Nismo čekali pomoć, niti smo je tražili. Ako nas niko nije zvao na koncert organizovali smo ga sami. I to je jedan od načina.

4. Znamo da je kod oboje uvijek radno. Da li uskoro možemo očekivati nešto novo?

Sassja: Radila sam cijelu godinu bez prestanka i prošlog mjeseca sam konačno uzela odmor od svega. Sad sam nastavila sa pisanjem, snimanjem i planovima. Završavam novi album i već od jeseni planiram izdavati nove pjesme i suradnje. Jako se veselim tome.

Frenkie: Trenutno se pripremamo za izlazak našeg albuma Putanja. Kontra, Indigo i ja smo prvi put snimili jednu zajedničku ploču tako da se sve vrti oko toga. Jedan single smo već izbacili, ko još nije neka skokne na YouTube i posluša Karmu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije