Emir Hadžihafizbegović: Čestitao sam Komšiću i Radončiću

Radiosarajevo.ba
Emir Hadžihafizbegović: Čestitao sam Komšiću i Radončiću
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Emir Hadžihafizbegović

Direktor Kamernog teatra 55, slavni glumac, bivši ministar i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Emir Hadžihafizbegović gostovao je danas na N1 gdje je govorio o koaliciji SDA-SBB i DF.

Nakon što su politički lideri stranaka SDA, SBB i DF - Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić koalirali, svakodnevno pristižu reakcije na račun DF-a što je ta stranka ušla u tu koaliciju.

"Mislim da su ti napadi na DF potpuno besmisleni, mislim da je Komšić prepoznao jedan alarmantan trenutak, zajedno s Radončićem, i ja sam već nekoliko puta čestitao i Komšiću i Radončiću što su shvatili ozbiljnost trenutka u vremenu u kome jedan od članova Predsjedništva negira postojanje BiH, baca zastave BiH sa stola, u intervjuima govori o tome da su zločini legitimni, koji ne priznaje genocid u Srebrenici", istakao je Hadžihafizbegović te dodao:

"Takve stvari slušamo i u jednom trenutku su ozbiljni i pametni političari shvatili da je odbrana od takvog jednog šovinizma, jedne segregacije, prepoznali da se toj tiraniji političkoj treba stati u kraj. Ne znam šta je sporno unutar onoga što zagovara SDA. Volio bih da u studiju imam far na far, recimo Kukića ili Dizdarevića da komentarišemo".

Upitali smo ga i da prokomentariše izjave Slave Kukića i Zlatka Dizdarevića.

"Opasno je kad odium, da ne upotrijebim neku težu riječ - gotovo mržnja - prema SDA pobijedi ljubav prema BiH kao državi. Na tom fonu su obojica govorila. Taj odium prema SDA je izgleda jači od državnotvorne svijesti što se može egzaktno dokazati. Treba biti pošten pa uzeti taj politički narativ SDA koji ni u jednom trenutku nema nikakvu paradigmu sa vrlo opskurnim izjavama koje dolaze iz SNSD-a i HDZ-a", rekao je.

"Građani nisu glupi. Mislim da ogromna većina građana daje podršku ovoj koalicionoj priči između SDA, DF-a i SBB-a i postoji tanka crvena linija ispod koje ne idite, taman na vas bacili atomsku bombu. Ta vrsta odbrane države će trajati dok ne napravimo državu po mjeri", dodao je.

Na pitanje zaslužuje li sadašnja Vlada KS da ode je rekao kako je to politika.

"Zaslužuje li se da se iz vlasti izbaci stranka koja je ostvarila apsolutni uspjeh u Sarajevu? Je li to uredu da uzmu druge stranke. Druge stranke uzmu digitron i izračunaju da mogu povaliti stranku koja ima najveći uspjeh. Sad je neko drugi uzeo digitron. To je politika", komentarisao je za N1.

"Vi znate da je Bosni i Hercegovini ludačka košulja navučena '96. godine i da izbor deset kantona nije izbor građana, tri člana Predsjedništva BiH nije izbor građana, dvije škole pod jednim krovom... Tako da mi često amnestiramo međunarodnu stranku", istakao je te rekao kako je u pitanju odbrana državnih interesa.

"Slanje MAP-a u Brisel je velika pobjeda. Vjerujem u potpise Komšića i Džaferovića i mislim da su zajedno odnijeli pobjedu i da ćemo tek nakon izvjesnog vremena svi shvatiti zašto su neki potezi urađeni", kazao je direktor Kamernog teatra 55 gostujući u Novom danu.

Također je prokomentarisao i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika te je kazao kako je on "krenuo nizbrdo".

"Krenuo je nizbrdo i krenut će s njim svi koji ne misle dobro ovoj državi. On će završiti na političkoj ropotarnici, na istorijskom smetljištu, jer biće Bosne je mnogo jače od njenih neprijatelja. On se pokazao kao eklatantan primjer neprijatelja BiH i sasvim je evidentno i može se dokazati kako je njegov opskurni politički rad krenuo nizbrdo. Sjediti u Predsjedništvu BiH, a govoriti da ta država ne postoji, nema nigdje u svijetu i ti fašizmi polako silaze i ja sam veliki optimista za budućnost BiH", kazao je Hadžihafizbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije