Zvijezda u usponu: Elma Juković, "kćerka" Kralja Leara

V.A.Z. i F.Z.
Zvijezda u usponu: Elma Juković, "kćerka" Kralja Leara
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Elma Juković

Naša sugovornica je jedna od mnogih diplomiranih mladih glumica iz BiH koje nisu angažmanom vezane za neku teatarsku kuću, a karijera im zavisi od audicija. 

Elma Juković zaista je sjajno odigrala ulogu Cordelije, kćerke Kralja Leara u  novoj predstavi na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu. Talentirana i vrlo ubjedljiva na sceni, ova mlada umjetnica pravo je osvježenje. 

Tim povodom, Elma Juković gostovala je u programu Radija Sarajevo, a u nastavku pročitajte šta nam je ispričala. 

Na sceni ste bili sjajni i vaša će uloga ostati zapamćena. Kakvo je za vas bilo iskustvo raditi Kralja Leara suz redatelja Diega De Breu?

"Ovo je u mojoj karijeri bilo najznačajnije iskustvo. Pored toga što je to Sheakespeare,  rad s rediteljem bio je veliko iskustvo. Probe su trajale dugo, ali smo mnogo naučili. 

Mislim da je sam koncept i rediteljeva vizija drugačija od onoga što su mnogi očekivali. To nije Sheakespeare onako kako mi to zamišljamo. Vrlo je moderan i vrlo ogoljen. Reditelj je stavio fokus na glumce i ono što je htio da izvuče iz nas, a to je istina. Rad je napredovao na način da nam se svaki put otvaralo neko novo redateljsko rješenje. Recimo, tek pred premijeru saznali smo kako će izgledati završetak.  Na taj način nas je Diego de Brea držao u svojevrsnoj neizvijesnosti ", kaže Elma Juković za Radiosarajevo.ba

"Reditelj je radio adaptaciju teksta uz dramaturginju Džejnu Avdić - dosta likova iz originalnog teksta je preskočeno. U dramskom tekstu je 12-13 likova, a nas je bilo šest. Fokus je stavljen na kralja Leara i njegovo predsmrtno stanje. On je bio bog na zemlji, a došao je do toga da bude bespomoćni starac bez ikakve podrške porodice." 

Kako je mlada glumica doživjela svoj lik, najmlađu kćerku Cordeliju, koja na kraju tragedije umire, pitamo je? 

"Puno smo pričali na probama o tome kakva sam ja. Diego de Brea se bavi i našim karakterima i ličnostima. Cordeliju smo zamislili kao anđela smrti. Ona i kralj Lear imaju sponu koja je istinska ljubav, dok druge kćerke su  s njim samo iz koristi. Kada su se domogle vlasti jednostavno su se oslobodile obaveza prema svom ocu. 

A ako me pitate za moju teatarsku smrt, mogu reći da sam je tek na premijeri "doživjela".  Na premijernom izvođenju smo prvi put došli do kraja. Reditelj je želio proizvesti momentalnu reakciju. Ta teatarska smrt je na neki način vrlo tragična, jer najprije umire Cordelia, a otac je oplakuje", kaže Elma Juković.

I na kraju, želimo saznati nešto više o dosadašnjoj karijeri ove mlade glumice:

"Diplomirala sam 2014. godine i već tri godine sam slobodna umjetnica. Imala sam sreću da izađem na audiciju i dobijem dvije uloge u Narodnom pozorištu, upredstavi Elizabeta Bam i sada u Kralju Learu.  Pored toga, završila  sam  pripravnički angažman u Pozorištu mladih, u predstavama Čarobnjak iz Oza i  Tamo-vamo. Nažalost, mnogo je mladih glumica i glumaca u "na čekanju" jer u stalnim ansamblima nema mjesta za nas. Srećom, sve češće se raspisuju audicije, i tu vidim svoju šansu. Audiciju za Kralja Leara sam prošla u konkurenciji od tridesetak kandidatkinja. Takav način odabira glumaca nas motiviše da damo sve od sebe na sceni", zaključuje Elma Juković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije