Ejla Bavčić: U novoj predstavi pleše, pjeva, glumi na engleskom...

V.A.Z.
Ejla Bavčić: U novoj predstavi pleše, pjeva, glumi na engleskom...
/ Fearing's Funhouse
Nova predstava na sarajevskoj teatarskoj sceni po svemu je drukčija.

Fearing's Funhouse, u produkciji Američko-balkanskog teatra igra se u netipičnom prostoru - Jazz klubu Monument, a i sama predstava sadrži obilje jazz muzike. 

Najveća novost je što domaći glumci, njih sedam, od početka do kraja glume na engleskom jeziku, ali to ne smeta publici da predstavu prati s mnogo pažnje i aktere nagradi ogromnim aplauzom. 

Bazirano na poeziji Kennetha Fearinga, ovo je teatarsko ostvarenje u Sarajevo donijelo nešto što glavni grad BiH nije do sada imao, prikazalo nam život američkog velegrada pedesetih godina 20. stoljeća i mnoštvo različitih likova. 

U ansamblu se ističe i sjajna Ejla Bavčić koja, za Radiosarajevo.ba kaže kako joj rad na Fearing's Funhouseu pričinjava neopisivo zadovoljstvo, uprkos činjenici da ne glumi na svom jeziku: 

"Nije bilo teško jer su to stvari koje volim da radim i u kojima uživam. Najteže je bilo okupiti cijelu glumačku ekipu jer smo svi bili zauzeti drugim projektima i u svojim matičnim kućama. Bilo je teško uskladiti i termine igranja. Jedno izvođenje smo morali pomjeriti u 22 sata jer sam ja to veće imala predstavu u Narodnom pozorištu", kaže glumica. 

Slušajući glumce, ne možete a da ne primijetite "britanski" naglasak koji ova glumica ima u američkoj predstavi. Otkud i kako je redatelj Christoph Peditto, reagirao na to? 

"Ja jezike doživljavam kao muziku, koja je za mene savršena umjetnost. Nisam se trudila zvučati britanski, prosto taj jezik tako čujem u nekoj 'britanskoj noti'. Chris nije nikada komentarisao moj engleski na nivou akcenta, već samo kao jako dobar. Moram priznati i da mi prija atmosfera u kojoj publika opušteno sjedi, pijucka piće, puši... prija mi ta bliskost s publikom. Zapravo sam baš i osjetila želju da u Monumentu nastupim kao pjevačica s nekim finim jazz bendom", kaže naša sugovornica. 

 A posljednje četiri godine publici je poznata i po svojoj ulozi u antologijskoj komediji Balkanski špijun u Sarajevu koju je po poznatom predlošku Dušana Kovačevića režirao Sulejman Kupusović

"Špijuna već četiri godine igramo pred punim gledalištem, bilo to u Sarajevu ili izvan BiH. Volim komedije i dok igram, osjećam se kao na roller coasteru i teško je stati. Dešava se ponekad da me ponese smijeh publike pa se i ja nasmijem. Gdje god da smo igrali, doživjeli smo ovacije. Iskreno, bila sam pomalo skeptična kako ćemo proći u Beogradu. Igrali smo u Zvezdara teatru, na sceni Bata Stojković i bilo je čarobno izaći na poklon tu večer. Jedan od najvećih komplimenata, baš za ulogu Danice, dobila sam od Dušana Kovačevića, čovjeka koji je napisao Balkanskog špijuna", podijelila je s nama utiske "sarajevska Danica".

I dok u ovoj komediji Ejla Bavčić nasmijava ljude, u predstavi Sastanak na vrhu, koja je također na repertoaru njenog matičnog Dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu, glumi Evu Braun, ljubavnicu Adolfa Hitlera. Pitamo je, kako se pripremala za ovu nimalo jednostavnu ulogu.

"To je jedan od najneobičnijih procesa kroz koji sam prošla. Eva Braun je nesretna žena, tipičan primjer podivljalog ega koji ruši sve pred sobom i pretvara nas u zatvorenike, a da toga nismo ni svjesni."

I na kraju, a na našu molbu, glumica nam otkriva svoju tajnu dobre kondicije koja joj omogućava ispunjenje svih zahtjeva uloga koje igra: pet puta sedmično odlazi u teretanu! 

Ejla Bavčić ne boji se izazova koji se pred nju postavljaju i jedva čeka da se prihvati novog, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

Ejlu možete gledati u predstavi Fearing's Funhouse, u klubu Monument u Sarajevu, još u samo dva termina: 14. i 18. decembra. Svoje ulaznice rezervirajte na vrijeme, na +387 61 304 77. 

Osim Ejle Bavčić, na sceni su: Amar Selimović, Senad Alihodžić, Vedrana Seksan, Davor Golubović, Igor Skvarica i Amila Terzimehić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije