Dragan Bursać: Ovo je ludilo, Dodik je tiranin koji se sveti Davoru

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Ovo je ludilo, Dodik je tiranin koji se sveti Davoru
Foto: Media.ba / Dragan Bursać

Novinar i kolumnista iz Banje Luke, Dragan Bursać, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je ono što se danas dešava u Banjoj Luci puka demonstracija sile, moći i bahatosti režima Milorada Dodika.

Razgovarao: Faruk Vele 

"Ne možemo više govoriti o bilo kakvoj demokratiji, o bilo čemu što ima i primisli slobodne misli. On je, a mislim na Milorada Dodika, udario u jedinu glavu, jedini smislen građanski otpor koji se dešavao u etnitetu RS. To pokret "Pravda za Davida ", to je Davor Dragičević, majka pokojnog Davida, Suzana. On je to udario! Kad može to može, sve ostalo. Kad može da hapsi opozicione lidere i novinare, može sve. Kada se može da to riješiti za tri četiri sata, može sve. On je zacementirao stanje u RS, jednostavno da se ne opterećuje dok je na vlasti na bh. nivou", govori Bursać za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, hrabri otac Davor Dragičević je svojim radom, natčovječanskim naporima odbio Dodiku barem deset posto glasova na proteklim izborima.

"A, to mu Dodik kao tiranin nije zaboravio i to je danas demonstrirao, bez bilo kakvog suvislog otpora. Kad je ispred vas sila naoružanih ljudi s dugim cijevima, maskiranih lica, vi tu nemate puno mogućnosti. Možete samo sjesti na asfalt, i to je sve što možete uraditi jer ste još humanista i civilizovano lice", pojašnjava ugledni novinar.

Podsjeća da je Dodik na predizbornim skupovima, tokom septembra i oktobra najavljivao da će doslovno počistiti ljude iz grupe "Pravda za Davida".

"Tako da on praktički ispunjava obećanje svojim biračima. On doslovno uz pomoć sile, policije, počistio te ljude, čak memorabilije u spomen na ubijenog Davida što je bio posebno morbidno i brutalno. Ali, on je to uradio. Šta će biti večeras, narednih dana, vidjet ćemo. Činjenica jeste da je to žalosno, užasno, srednjovjekovlje, nešto sa čim se može porediti režim u Sjevernoj Koreji, Južnoj Osetiji, tako nekim izdvojenim mjestima na planeti, gdje ste u jednom trenutku uhapsili roditelje djeteta koje je ubijeno!!! A, oni su protestovali da bi saznali ko je ubica njihovog djeteta. Umjesto da tražite ubice djeteta, vi hapsite roditelje ubijenog djeteta. To je ludilo", ističe Bursać.

Dodaje da je situacija u Banjoj Luci bila zastrašujuća, ali, prije svega, odurna, jadna, čemerna.

"Na sramotu svih građana Banje Luke koji su spuštenog pogleda prolazili, s nekim zajedljivim osmijehom u smislu, sad su oni to počistili (kako možete reći počistiti!?) da bi se mogao praviti novogodišnji koncert", ističe naš sagovornik.

Na pitanje koji je krajnji motiv ovih događaja, tim prije jer su Opći izbori iza nas, te da li je na stvari brutalna demonstracija sile, da bi se pokazalo da mogu sve, Bursać objašnjava da se ovo i događa jer su prošli izbori.

"Dobili su izbore. Njima su izbori lakmus papir, mjera do koje mogu ići. Izbori su pokazali da mogu ići čak i preko ovoga. Ne želim da budem crna ptica zloslutnica, ali pokazali su da mogu, da hoće, da nemaju stida, srama, skrupula i da će to izvesti. Da nema poteškoća da to izvedu. Otrpilike, na strahovladu su uveli dodatnu strahovladu. Oni koji su se bojali, bojat će se još više. Sve je manje ovdje onih koji misle svojom glavom, pokušavaju nezavisno razmišljati, ne plaše ovog režima. To je problem u RS entitetu. Svedeno je to na grupu od desetak ljudi. To je bio cilj - da se do kraja uništi i ono malo misleće mase, da se udari na to", zaključio je Bursać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije