Dr. Nakaš povodom smrti dr. Ljute: Meho, hvala Ti za sve što si nas naučio...

F. V.
Dr. Nakaš povodom smrti dr. Ljute: Meho, hvala Ti za sve što si nas naučio...
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dr. Mehmed Ljuta

Na Gradskom groblju Bare u Sarajevu danas će biti obavljeni dženaza i ukop prim. dr. Mehmeda Ljute, uglednog sarajevskog ljekara koji je preminuo u srijedu u 81. godini. 

Dr. Ljuta je rođen 5. januara 1940. godine u Gornjem Vakufu. Poslije osnovne i srednje škole u rodnom gradu, studirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a subspecijalizaciju obavio u Zagrebu. 

Umro prim. dr. Mehmed Ljuta: Odlazak "heroja u bijelom", doktora kojeg su voljeli

Jedan od sarajevskih "heroja u bijelom", čuveni ljekar prim. dr. Bakir Nakaš, koji je od maja 1992. do marta 2013. godine bio direktor Opće (Vojne) bolnice u Sarajevu, istakao je značajan doprinos dr. Ljute bosanskohercegovačkom zdravstvu. Posebno onda - "kada je bilo najgore". 

"Danas nema ko da se sjeti dobrih ljudi kao što je bio nad dr. Ljuta ili Meho. Lako su ga 'prijatelju' zvali. Znali smo se kao ljekari, operativci, spremni da uvijek pomognemo onima kojima je bila potrebna naša pomoć. Posebno smo se zbližili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u opkoljenom Sarajevu. On je radio u Republičkom ministarstvu zdravstva u mandatu prim. dr. Lipe, a kasnije prof. dr. Mustafe Beganovića, kao savjetnik.

Uz pravnicu Jasnu Hasić, Meho je bio utemeljitelj Državne bolnice Sarajevo, a potom i član njenog Upravnog odbora u dva ratna mandata. Bio je, također, velika potpora nama u bolnici kada su s Kliničkog centra, u više navrata, kidisali da je ukinu", kaže dr. Nakaš za Radiosarajevo.ba. 

Dugo vremena, dodaje dr. Nakaš, uz vanjske saradnike, sa pravnicima u Ministarstvu zdravstva, stvarao je nove zakone i pravilnike "koji su nam omogućili svakodnevni rad". 

Bakir Nakaš - undefined

Foto: Radio Slobodna Evropa: Bakir Nakaš

"Vjerujem da je njemu kao i drugim zdravstvenim radnicima dojadio "frankenštajnski model" daytonskog zdravstva, pa se ponovo opredijelio za liječenje pacijenata kao endokrinolog na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu. Ponovo je bio u kontaktu sa svojim pacijentima, ljudima i odgovarao na njihove potrebe, onako kako su nas učili naši profesori.

Meho, hvala Ti za sve što si nas naučio, prvenstveno za Tvoj Humanizam i Etiku u svakodnevnom radu... Neka ti je lahka zemlja bosanska", kazao nam je dr. Nakaš.

Posljednji pozdrav - undefined

Foto: Privatni album: Posljednji pozdrav

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije