Umro prim. dr. Mehmed Ljuta: Odlazak "heroja u bijelom", doktora kojeg su voljeli

F. V.
Umro prim. dr. Mehmed Ljuta: Odlazak "heroja u bijelom", doktora kojeg su voljeli
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dr. Mehmed Ljuta

Ugledni sarajevski ljekar, endokrinolog, prim. dr. Mehmed Ljuta, preminuo je jučer u 81. godini.

Dr. Ljuta je rođen 5. januara 1940. godine u Gornjem Vakufu. Poslije osnovne i srednje škole u rodnom gradu, studirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a subspecijalizaciju obavio u Zagrebu.

Radni vijek je proveo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Pogibija brata 

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pridružio se istinskim "herojima u bijelom" u opkoljenom Sarajevu, spašavajući ljudske živote. Iskazivao je veliku predanost prema svom pozivu, ustrajnost u odbrani zemlje, ali i ljubav prema Sarajevu i posebno rodnom Gornjem Vakufu.

Prema svjedočenju dr. Bakira Nakaša, dr. Ljuta bio je i jedan od utemeljitelja Državne bolnice “Sarajevo” 1992. godine i član Upravnog odbora bolnice u dva navrata u mandatnom periodu 1993.-1994. i 1994.-1995., "kada je bilo najgore"!

Ljuta (desno) i ratni reporter Akif Agić - nedefiniran

FOTO: Radiosarajevo.ba: Dr Ljuta (desno) i ratni reporter Akif Agić

Tokom opsade glavnog grada, 1993. godine, ubijen je i brat dr. Ljute, Nedžad Ljuta, koji je, također, imao uspješnu karijeru u privredi.

U poratnim godinama dr. Mehmed Ljuta je bio predsjednik Komisije za zaštitu imovine KCUS-a i uložio je godine truda kako bi spriječio otimačinu imovine Bosne i Hercegovine u susjednoj Hrvatskoj, konkretno specijalne bolnice za dječje bolesti "Nemanja Vlatković" u Cavtatu. Nažalost, nerijetko je bio sam.

Ipak, zahvaljujući ponajviše njegovom zalaganju, Županijski sud u Dubrovniku je u maju 2008,, nakon osam godina sporenja, donio odluku da objekti i zemljište dječije bolnice u Cavtatu budu vraćeni pravom vlasniku Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i državi BiH.

Velika borba 

Uz stručni rad dr. Ljute kao ljekara, prof. dr. Faris Gavrankapetanović, bivši direktor KCUS-a posebno naglašava upravo njegovog djelovanje u cilju zaštite imovine BiH.

"Ono što ja vrlo dobro znam o rahmetli dr. Ljuti je naša decenijska saradnja vezano za povrat naše imovine u Cavtatu, dječja bolnica Tiha, "Nemanja Vlatković". Tu borbu vodio je upravo prim. dr. Mehmed Ljuta, uz podršku Upravnog odbora koji je tada vodio prim. dr. Zlatkom Vukovićem. Svaka sjednica Upravnog odbora u periodu 2007.-2012. je imala tu tačku dnevnog reda. Grčevito smo se borili i, zaista, mi to nismo izgubili. Dalju sudbinu ne znam...", kazao je prof. dr. Faris Gavrankapetanović za Radiosarajevo.ba.

Ljuta tokom rata - nedefinisano

FOTO: Radiosarajevo.ba: Dr Ljuta tokom rata

Dr. Ljuta bio je vrlo poštovan među svojim kolegama, cijenjen u Sarajevu, a omiljen u njegovom Gornjem Vakufu. U njemu su vidjeli "svog doktora", a on uzvraćao brižnošću prema svakom od njih ko je trebao određenu pomoć i podršku.

Neka je vječni rahmet dr. Ljuti i svim "herojima u bijelom" koji više nisu sa nama. Oni koji su zadužili ovu zemlju svojom humanošću i čovjekoljubljem polako odlaze. Ostaju djela po kojima ih se moramo sjećati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije