Dino Mustafić: Emina Zečaj je ostavila trag u vječnosti

F. V.
Dino Mustafić: Emina Zečaj je ostavila trag u vječnosti
Foto: Arhiv / Dino Mustafić i Emina Zečaj

Emina Zečaj, istinska diva sevdaha, preminula je sinoć u svom domu u Sarajevu.

Pored stotina snimaka za arhiv nekadašnjeg Radija Sarajevo, Zečaj je objavila pet singl ploča, 4 LP albuma, te četiri CD-a, a snimila je pjesmu za film Remake autora Dine Mustafića u saradnji s Adijem Lukovcem.

Kako je, među ostalim, danas istaknuto, "Zečaj je jedna je od veoma zaslužnih za očuvanje tradicionalne bosanske pjesme u drugoj polovini 20. vijeka, pa je ni poznati američki muzički časopis Billboard, u tekstu objavljenom 2004. godine, nije bez razloga nazvao ikonom tradicionalne bosanske muzike".

Od Emine Zečaj se oprostio i naš proslavljeni reditelj Dino Mustafić.

"Emina je bila neponovljiva, jedinstvena, imao sam privilegiju sarađivati sa njom i rahmetli Adijem Lukovcem na filmu Remake. Njen glas je bio očaravajući, kao da grli dušu svojih slušalaca. Bila je naša diva, naša autentična interpretatorka sevdalinke, "naša Mahalia Jackson" kojoj će se vraćati generacije poklonika tradicionalne muzike gdje je Emina ostavila trag vječnosti", kazao je Mustafić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije