Danas dženaza svirepo ubijenoj Almi Kadić iz Boljakovog Potoka

0
Radiosarajevo.ba
Danas dženaza svirepo ubijenoj Almi Kadić iz Boljakovog Potoka
FOTO: Facebook / Dženaza Almi Kadić bit će obavljena sutra

Tragično preminuloj Almi Kadić danas će biti obavljena dženaza i to na mezarju Bašci u Trnovu.

Podsjetimo, Almu je u nedjelju u sarajevskom naselju Boljakov Potok svirepo ubio bivši suprug Eldin Hodžić koji je brzo uhapšen te mu je određen pritvor od mjesec dana.

Iza Alme su ostali roditelji, brat i kćerka koja ima svega četiri godine.

Dženaza će biti obavljena u 15:00 sati, a prijevoz će biti obezbijeđen ispred džamije u Boljakovom Potoku.

Napomenimo i kako su nevladine organizacije "Atlantska inicijativa", Građanska inicijativa "Nisam tražila", Fondacija CURE,  "Zaboravljena djeca rata", NVO Mreža aktivističkih promjena reagovale također ovim povodom.

"U ovom slučaju, kao i u brojnim drugim slučajevima ubistava kojima se tragično završi nasilje u porodici, zakazalo je cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, a posebno oni koji su imali obavezu reagovati. Zakazao je, dakle, policijski sistem kome se Alma obraćala i koji su njenu situaciju jako dobro poznavali. Često je zvala policijsku stanicu u Novom Gradu i molila za pomoć. I ubica je bio poznat policiji. Almu je zlostavljao još dok su bili u braku, ali i nakon što ga je ostavila. Zakazala je i druga karika u referalnom mehanizmu zaštite - pravosuđe.

Ali umjesto da ubicu preventivno zatvori 'sistem' je Almi i njenom malodobnom djetetu ponudio 'sigurnu kuću'. Kao i za mnoge majke koje su izložene nasilju, sigurna kuća nije bila prihvatljiv izbor. Posao i briga za kćerku bili su joj prioritet", navodi se, između ostalog, u ovom saopćenju.

Cijelu reakciju možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije