Danas bi joj bio rođendan: Farah Tahirbegović, dobra duša Sarajeva, Zenice, Ljubljane...

Radiosarajevo.ba
Danas bi joj bio rođendan: Farah Tahirbegović, dobra duša Sarajeva, Zenice, Ljubljane...

Svoj je rođendan uvijek slavila istog dana kada i Sarajevo i uvijek u šali govorila kako je njoj kao poluzeničanki pripala ta čast. 

Ali Farah Tahirbegović za sebe je slobodno mogla reći i da je Ljubljančanka, osim svog zeničkog i sarajevskog identiteta, s obzirom na to da je i tom gradu ostavila svoj prepoznatljivi pečat. 

Kada nekome želite objasniti ko je bila Farah, zastanete i ne znate odakle početi - od izdavaštva, njenih priča, sevdalniki koje je ispjevala ili od činjenice da su je mnogi i mnoge smatrali za dobru, najbolju prijateljicu. 

Farah Tahirbegović bila je izvršna urednica u Buybooku i urednica za odnose s javnošću, književnica, književna kritičarka i osoba koja je svaku minutu svog kratkog života trošila na to da ljubav prema književnosti prenese svijetu oko sebe.

Rođena je 6. aprila 1973. godine u Sarajevu, a odrasla je u Zenici, gdje je završila osnovnu, srednju i muzičku školu. Na sarajevskom Filozofskom fakultetu je upisala studij Opće književnosti i bibliotekarstva, ali ju je rat prekinuo u studiranju. 

Ratne godine provodi u Ljubljani gdje nije mogla nastaviti studij književnosti, ali u to vrijeme intenzivno objavljuje prozne tekstove u ljubljanskom časopisu IZI i vodi radionice za djecu iz BiH u poznatoj Vodnikovoj Domačiji, pjeva sevdah te studira na Višoj školi za socijalni rad. 

Njen rad u okviru Književne radionice Kulturnog vikenda djece iz BiH u Vodnikovoj Domačiji rezultirao je objavljivanjem knjige Pismo roditeljima, 1993. godine. Za vrijeme svog ljubljanskog života, Farah je osnovala i muzičku grupu Dertum, s idejom novog, savremenog interpretiranja tradicionalne bosanske i makedonske muzičke tradicije, a tu je negdje i počeo dugo i intenzivno prijateljstvo Farah s bosanskom sevdalinkom. 

Osim Dertuma, pjevala je u vokalno-instrumentalnoj skupini bosanskih izbjeglica Vali, i nastupala zajedno sa Zoranom Predinom, Kemalom Montenom, Vladom Kreslinom..


Nakon što se vratila u Sarajevo, Farah je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a potom radila u časopisu Lica, na Festivalu MESS, učestvovala u programima Evropskih književnih susreta, te u organizaciji konferencija PEN Centra BiH.

U Buybooku je uredila na desetine knjiga, pokrenula nove biblioteke, uložila izuzetno veliki trud na uspostavljanju veza između autora, izdavača i distributera u regiji. Farah je zaslužna i za danas prepoznatljivi vizuelni identitet Buybookovih naslova. 

Njeno neumorno izučavanje i istraživanje sevdalinke rezultiralo je objavljivajem  monografije Zaima Imamovića Pjesma srca moga, koju je uredila uz pomoć Damira Imamovića

Njene priče i posvećenost sevdahu našle su svoje uporište i u dokumentarnom filmu Sevdah redateljke Marine Andree.


Farah je preminula 2. juna 2006., u tridesettrećoj godini života. Koliko je njeno biće značilo ljudima koji su je poznavali, njenim prijateljima i kolegama, i koliko ih je ova bezobrazno prerana smrt potresla možda najbolje dočarava ulomak iz sjećanja Andreja Nikolaidisa na Farah:

„Sarajevo je grad navikao na smrt. Grad u kojemu su parkovi pretvoreni u groblja. Pa, ipak, kada je umrla Farah, Sarajevo, i ono na Miljacki i ono kojega nema na mapama, ono koje se prostire od Australije do Aljaske, je zastalo. Pored tolikih smrti dobrih i voljenih ljudi, njena je bila ona u koju smo odbili da povjerujemo. Jer, Farah nije bila tek dobri duh bosanske književne scene. Nije bila tek briljantna urednica Buybookovih izdanja. Nije bila tek brižna kći, pouzdana, suosjećajna prijateljica; Farah je bila dokaz da dobro korača svijetom, da pametni i vrijedni mogu pobijediti. Zbog toga je njena smrt bila stravičan poraz za svakoga ko je poznavao. Takve smrti ukidaju nadu.“

Nedugo nakon smrti Farah Tahirbegović, njeni su prijatelji osnovali Fondaciju Farah Tahirbegović koja svakog 6. aprila, na rođendan neumorne zaljubljenice u knjigu, dodjeljuje nagradu za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture. Do sada su nagradu Fondacije Farah Tahirbegović dobili: 

  • 2007. Lamija Begagić
  • 2008. Damir Avdić Graha
  • 2009. Enes Škrgo
  • 2010. Hana Stojić 
  • 2011. Festival Pravo ljudski
  • 2012 Adi Hasanbašić
  • 2013. hor Bel canto iz Zenice
  • 2014. Dženat Dreković

dok će ime ovogodišnjeg laureata biti objavljeno na ceremoniji u Mostaru 9. aprila u 15,00

Osim podsticanja izdavačke djelatnosti i književnosti u našoj zemlji, cilj Fondacije je i čuvanje sjećanja na talent i napore Farah Tahirbegović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije