Marjanović: U BiH smo svi selektori, muzički kritičari i političari

Sanja Šabanadžović
Marjanović: U BiH smo svi selektori, muzički kritičari i političari
Radiosarajevo.ba / Damir Marjanović

"U Bosni i Hercegovini kada je fudbalsko prvenstvo svi smo selektori, kada je Eurosong, svi smo muzički kritičari, a kada su političari u pitanju - mislim da smo svi poprilično politični", kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba profesor doktor Damir Marjanović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakultetu Univerziteta u Sarajevu i voditelj Odjela za genetiku i bioinženjerstvo na Međunarodnom Burch Univerzitetu Sarajevo.

Prošle su već dvije godine otkako ga više ne vidimo na političkoj sceni, no Marjanović kaže da ne bi bilo tačno reći da se povukao iz politike.

"U politici možete da djelujete na različite načine. Ako se ti ne baviš politikom, politika će se baviti tobom, a povratak u politiku nikada nije opcija koju treba isključiti. Tačno je da nisam više u političkoj stranci, i čudi me da se još neko sjeća da sam bio u nekoj stranci", dodaje Marjanović.

Kao bivši ministar obrazovanja, Marjanović je imao uvid u sve probleme koji okružuju ovu sferu. 

"Prva stvar koja se mora razriješiti u glavama ljudi jeste da obrazovni sistem nije neka sporedna stvar, nije to samo stavka na potrošnji iz nekih budžeta... Obrazovni sistem je srž svakog društva koji drži do sebe. Ali nije dovoljno popularan da se napreduje u politici jer je potrebna dugoročna strategija za dobre rezultate koji se ne vide u toku jednog mandata. A današnji političari nisu pretjerano spremni na to da naprave nešto dobro, a da ne pokupe pljesak, ili kako kažu kod nas, kajmak", vjeruje Marjanović.

U BiH ne postoji odgovor na pitanje: Šta očekujemo od naših dječaka i djevojčica kada završe osnovno ili srednje obrazovanje i da li proizvodimo kadrove koji nam trebaju nakon visokoškolskog obrazovanja.

"Problem su zastarjeli programi, problem je što dječaci i djevojčice samo skupljaju podatke koje nažalost kasnije ne mogu iskoristiti, što mi imamo osjećaj da educiramo i obrazujemo i stvaramo kadar za poslove koji nisu zanimljivi na tržištu rada...", smatra naš sagovornik.

S Marjanovićem smo razgovarali i o tome kako se u našoj državi tretira polje nauke i istraživanja te kakvi su bili rezultati istraživanja genetičkog porijekla populacije na Balkanu... 

Pogledajte cijeli razgovor u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije