Adnan Hasković: Treba voljeti ono što radiš, časno, viteški i bez spletki

Sanja Šabanadžović
Adnan Hasković: Treba voljeti ono što radiš, časno, viteški i bez spletki
Radiosarajevo.ba / Adnan Hasković
Sarajevska publika je prije nekoliko dana imala priliku da pogleda dugoočekivano filmsko ostvarenje 'Venuto al Mondo', koje je snimljeno još prije četiri godine.

Stjecajem prilika, film je tek sada prikazan.

Mladi sarajevski glumac Adnan Hasković, rame uz rame holivudskoj ljepotici Penelopi Cruz, igra jednu od glavnih uloga u ovom filmu. A proteklih mjeseci smo ga mogli gledati i u seriji Legends, uz svjetski poznatog Seana Beana.

Vidno raspoložen, Hasković nam se pridružio na popularnom "vrhu grada", Žutoj tabiji, gdje smo uz predivan pogled na Sarajevo pronašli miran kutak za razgovor.

Već na početku, morali smo se dotaći priznanja koje je dobio početkom godine - Zlatne plakete koja je uručena Haskoviću tokom obilježavanja Dana reintegracije Ilidže za doprinos u promociji dramske umjetnosti. A mladom glumcu ovakvo priznanje znači mnogo.

„Djetinjstvo sam za vrijeme agresije proveo na Butmiru. Tu sam završio i osnovnu školu. Lijepo je kada Općina u kojoj si počeo prve glumačke korake, pokaže da vrednuje tvoj rad, daje do znanja da prati šta radiš. Lijep je to primjer za mlade koji žele da se bave umjetnošću, sportom... motiv da pretvaraju snove u javu“, kazao je Hasković za Radiosarajevo.ba.

Adnan Hasković - Adnan Hasković: Treba voljeti ono što radiš, časno, viteški i bez spletki

Radiosarajevo.ba: Adnan Hasković

Za sebe kaže da je oduvijek imao potrebu da bude u centru pažnje, da imitira glumce i priča viceve. Nakon 11 godina na sceni, ne bi ništa mijenjao.

Volio bih raditi s Clintom Eastwoodom, Tarantinom, Spielbergom, Innarituom, Nolanom... A ako već govorimo o glumcima, broj jedan je definitivno Denzel Washington. Njegova jednostavnost i karakteri koje igra su upravo ono čemu ja težim u ovom poslu. Njegove herojske i antiherojske priče koje nose velike poruke, imaju za cilj da oplemene dušu. Upravo tako sebe vidim i tomu težim.

Uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazi kultura u našoj zemlji, Hasković tvrdi da bi ponovo krenuo istim stopama.

„I tada, kada sam upisivao akademiju i odlučio da to bude moj konačni poziv, nailazio sam na iste komentare i iste stavove. Vjerujem da će vas vaše naći. Moja profesija, koliko god da je posao, ona je meni satisfakcija. Ne razmišljam mnogo o tome, idem naprijed i težim ka još većim ciljevima. Svaka prepreka se može preći. Treba voljeti to što radiš, časno, viteški, samurajski, bez spletki i podapinjanja. Linija lakšeg otpora nije moj način“, pojasnio je.

Bh. vlast nema nikakav odnos prema kulturi. Izjednačava je s turbofolkom, mišljenja je naš sagovornik.

Dajte nam zabave i lakog humora. To je žalosno. Da bi se nešto zvalo odnos, obje strane moraju biti upletene. Kod nas je kultura tu da zabavi i oraspoloži... Umjetnici su nekada gubili glave zbog svog kritičkog stava, umjetnost je tu da uzrokuje katarzu, da oplemeni, a ne da zabavi da bi mi zaboravili. Dakle, umjetnost je ta koja se bavi pročišćenjem, da natjera da se zapitkujemo“.

Od njegove prve pozorišne predstave, Legende o Ali-paši, prošlo je dosta vremena. Imao je sreću, kaže, što su proteklih godina inostrani projekti došli do njega.

„Uvijek težim ka vrhu piramide. Što se ne takmičiti se s najboljima, bez obzira na to koliko je ovo mala zemlja to je samo motiv više da se borimo više. Ako nisam prošao na audiciji, onda to nije ni bilo za mene. Često bi se ispostavilo da je bolje što nisam dobio neku ulogu. Koliko te puta život nauči da ono što u tom trenutku izgleda kao propast, u stvari je dobro za tebe. Ideš dalje. Moj posao je konstantno odbijanje, na tržištu morate prihvatiti tu činjenicu da ćete biti odbijeni na 48 od 50 kastinga“, dodaje Hasković i tvrdi da to nipošto nije poraz, već sasvim normalna pojava.

„Ne treba se mnogo zadržavati u prošlosti, to zna biti kobno i opterećavajuće. Mi ćemo rađe provesti 45 minuta pravdajući se zašto nešto nije uspjelo, nego iskoristiti to vrijeme i naći rješenje. Toga nema vani, doveden si kao napadač i očekuje se da daš gol. Tako je jednostavno“, poručuje Adnan Hasković.

Ostatak intervjua pogledajte u videoprilogu koji je priredio Faruk Zametica:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije