Damir Imamović: Nagradu posvećujem ocu Nedžadu

20
Radiosarajevo.ba
Damir Imamović: Nagradu posvećujem ocu Nedžadu
Amer Kapetanović / Damir Imamović

U nedelju, 12. decembra 2021. godine, britanski magazin Songlines upriličio je dodjelu svojih godišnjih nagrada, a nagradu “The Best of Europe” je dobio naš Damir Imamović.

Ugledni magazin još je u maju objavio da je Imamović laureat ovogodišnje nagrade, a sinoć je upriličena zvanična ceremonija i dodjela.

"U ovih sad već pola godine sam naučio koliko zapravo ta nagrada znači. Moram priznati da nisam bio ni svjestan nekih aspekata na međunarodnom planu i interesa svjetskih medija. Čini mi se stvarno nakon svega i nakon sinoćnje dodjele da to stvarno puno znači za sve što radim - i koncerte i promociju, pridobijanje nekih novih ljudi i fanova, koji mi pišu ovih dana", izjavio je Damir Imamović za Radiosarajevo.ba.

Njegov novi album „Singer of Tales“ (Wrasse, 2020.), odmah se po izlasku našao u vrhu međunarodnih top lista na kojima je proveo više od pola godine.

Album su producirali su čuveni muzički producent Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz'iso), a na albumu Damira prate izuzetna muzička ekipa: violinistica Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derya Türkan (Kudsi Erguner, Erkan Oğur) i kontrabasista Greg Cohen (Tom Waits, Laurie Anderson, Masada, John Zorn).

Damir Imamović je nagradu posvetio svome ocu, Nedžadu Imamoviću

"U toku pandemije on se razbolio, brinuli smo se o njemu, a s druge strane dobijaš neke vijesti o uspjesima i u tom momentu ne možeš ni da misliš o njima, ni da im se raduješ, nekako te ne interesuju iako si dugo radio na svemu tome. On je preminuo u novembru prošle godine, nažalost nije izdržao, ali mislim da bi mu bilo jako drago i odlučio sam odmah da ovu nagradu posvetim njemu", ispričao je umjetnik.

Ceremonija je drugi put za redom održana online, zbog pandemije, a redovno se održava svakog decembra u Londonu.

"To bude stvarno divno i gala, međutim odlučeno je još u septembru da to bude online. Bilo je puno uključenih dobitnika s raznih strana svijeta. Čuo sam se s nekim drugim dobitnicima koje poznajem, čestitali smo jedni drugima i šalili se da se vidimo na dodjeli u Londonu, međutim pandemija je još jednom odlučila da nam pomrsi planove, ali nadam se da neće zadugo" - govori Imamović.

Nastup za ceremoniju bend je snimao u Dortmundu, gdje su se zadesili na turneji u tom trenutku, te su odlučili da upravo tamo snime pjesme i govor zahvale.

"Uredništvo Songlinesa je zapravo postavilo neka pravila i rekli šta bi željeli pa su odabrali pjesmu Kad bi ovo bio kraj, koju sam napisao za predstavu Dine Mustafića prema tekstu Almira Imširevića iz 2012. godine, a nalazi se i na mom albumu Singer of Tales" - objašnjava Damir izbor pjesme za ceremoniju.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije