Da se ne zaboravi: Na današnji dan preminula je Fadila Odžaković, heroina odbrane Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Da se ne zaboravi: Na današnji dan preminula je Fadila Odžaković, heroina odbrane Sarajeva

Na današnji dan, 20. septembra 1992. godine preminula je Fadila Odžaković Žuta. Fadila je bila jedna od najhrabrijih žena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, istinska heroina grada Sarajeva. Fadila Odžaković Žuta se zajedno sa Armijom RBiH borila za odbranu svog grada od agresora.  Ranjena je 18., a preminula je 20. septembra 1992. godine. 

Fadila Odžaković Žuta je rođena 14.03.1958. godine u Goraždu. Poginula je 20. 09. 1992. godine na brdu Žuč - Sarajevo, kao vojnik, pripadnik 1. motorizovane brigade. Posthumno je 1993. godine odlikovana najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 1994. godine  "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Na početku agresije priključila se Armiji RBiH u kojoj je bila i medicinar i borac. Bila je pripadnica 13. pofaličko-velešičke brigade, koja je udruživanjem sa nekim od sarajevskih jedinica preformirana u 1. motorizovanu brigadu, odnosno  1. slavnu 111. vitešku brigadu.

18. septembra 1992. godine sarajevska heroina je teško ranjena u borbi za odbranu Sarajeva od četničkog agresora koji su kao "živi štit" ispred sebe vodili zarobljene bošnjačke civile, a umrla je dva dana kasnije u Vojnoj bolnici u Sarajevu. U momentu ranjavanja nije dozvolila da joj se odmah ukaže pomoć, već je svoje saborce hrabrila da nastave da se bore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije