Cihad Erginay: Kultura i turizam u Turskoj nakon 15. jula

Radiosarajevo.ba
Cihad Erginay: Kultura i turizam u Turskoj nakon 15. jula
Anadolija / Cihad Erginay
Amasador Repulike Turske Cihad Erginay gostovat će u emisiji Četvrtkom o kulturi, u programu Radija Sarajevo.

Turska prolazi kroz buran period nakon pokušaja državnog udara u noći 15. jula ove godine. 

Bio je ovo događaj koji je potresao Tursku, ne samo u sigurnosnom i političkom smislu već i drugim segmentima života u 80-milionskoj zemlji.

Poznata po svojoj dragocjenoj kulturi koja u sebi sublimira drevnu antičku prošlost, otomansko naslijeđe, multikulturu dvaju kontinenata i savremene tokove, Turska je dom mnogim festivalima i svjetski poznatim kulturnim događajima. Među njima su Istanbulski jazz i muzički festival, Bijenale umjetnosti i dizajna, Festival filma, Jazz festival u Antaliji, Operni festival Aspendos i mnogi drugi.

Festivali i bogato kulturno naslijeđe, mediteranska klima i izuzetno razvijena infrastruktura čine ovu zemlju privlačnom turističkom metom. Turska je šesta turistička destinacija u svijetu, sa preko 40 miliona posjeta godišnje.

Neosporno je da su događaji od 15. jula izvršili utjecaj na turizam i kulturu, što se ponajviše osjeti u otkazivanju aranžmana i smanjenom broju turista. Koliko će ove posljedice trajati i da li će demokratsko društvo Turske u sebi pronaći snage da prevaziđe ovu situaciju, pitanja su o kojima ćemo razgovarati u emisiji Četvrtkom o kulturi, u programu Radija Sarajevo

Naš gost je Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u BiH, a urednica i domaćica emisije bit će Vesna Andree Zaimović. 

Emisija je na programu danas u 12.10. Slušajte Radio Sarajevo na 90.2 FM odnosno putem web streaminga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije