Jakšić: Odluka o pobjedniku američkih izbora mogla bi se čekati sedmicama

0
Radiosarajevo.ba
Jakšić: Odluka o pobjedniku američkih izbora mogla bi se čekati sedmicama
FOTO: Arhiv / Boško Jakšić

Izbori za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država pokazali su se neizvjesnijim nego što je očekivano, a tri države, Wisconsin, Michigan i Pennsylvanija, mogle bi da budu ključne u odluci da li će pobjednik izbora biti aktuelni predsjednik Donald Trump ili kandidat demokrata Joe Biden.

Piše: Faruk Vele

Prema posljednjim informacijama, na osnovu 99 posto prebrojanih glasova u Wisconsinu, Biden je u blagom vodstvu od gotovo 20.000 glasova nad Trumpom.

Trump: Zaustavite glasanje

Trump je u jednom trenutku zatražio da se zaustavi brojanje glasova!?

Kampanja demokratskog američkog predsjedničkog kandidata Joea Bidena napala je Trumpa jer je najavio sudsku borbu kojom želi zaustaviti brojanje glasova upozoravajući da ima u pripremi pravne stručnjake za bitku za prebrojavanje svakog glasa.

Ugledni vanjskopolitički analitičar iz Beograda, Boško Jakšić, u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da dva utiska obilježavaju prvi postizborni dan.

"Prvi je, da se pokazalo da su istraživači američkog biračkog tijela predviđali neizvjesnu trku između dvojice predsjedničkih kandidata, ali da se ispostavilo da nisu pogodili da će prebrojavanje glasova u toliko saveznih država ići ivicom žileta, i da će Trump biti dosta uspješniji od njihovih očekivanja. Drugi utisak je relativno novi, iako je on bio najavljen. Trump je i tokom kampanje rekao da neće lako prihvatiti rezultat u slučaju poraza. Bez obzira na to što je i šef republikanske većine u Senatu pozivao Trumpa da prizna poraz ako do njega dođe. Trump se sve vrijeme žalio na poštanske glasove, i bez ikakvih uvjerljivih dokaza tvrdio postoji mogućnost prijevare. Riječ je o 65 miliona glasova poslatih poštom", kazao je Jakšić.

Prema njegovim očekivanjima, Trump želi isprovocirati intervenciju
Vrhovnog suda SAD-a.

"A u Vrhovnom sudu očekuje da će njegovi zahtjevi ili žalbe biti prihvaćeni. Tim prije jer je nedavno u Vrhovni sud SAD-a, i to njegovom intervencijom, izabrana jedna veoma konzervativna sutkinja", smatra Jakšić.

Pennsylvanija kao Florida

Na pitanje kada bi se mogao znati ishod izbora, Jakšić odgovara da je to pitanje "za milion dolara" u ovom trenutku.

"Mi u ovom trenutku apsolutno ne možemo da predvidimo koliko će trajati te procedure. Možemo samo da se podsjetimo na 2000. godinu kada su glasovi u Floridi prebrojavani mjesec dana između George W. Busha mlađeg i Al Gorea. Sadašnja situacija nagovještava da bi to moglo da se ponovi. Dakle, da se pravne procedure odlože i potraju. Ne samo danima i nedjeljama, nego i duže. Tim prije, imajući u vidu da će se glavna bitka voditi oko glasova u Pennsylvaniji. To je 20 elektorskih glasova koji u ovoj tijesnoj utrci mogu da se ispostave kao odlučujući, da se Pennsylvaniju pretvori u Floridu. A onda to može da traje i da sve to vrijeme ne znamo ko je pobijedio u ovim izborima", upozorava Jakšić.

Velike podjele

To je, veli, još jedna novost koja je mnoge nagnala na zaključak da je neophodno promijeniti izborni sistem i komplicirani sistem elektroskih glasova.

U međuvremenu, u Americi vladaju velike tenzije.

"Nikada veće tenzije u Americi nisu postojale. Uvijek su postajale neizvjesne trke između republikanaca i demokrata, ali ovo nadilazi trku između dvije jedine partije u Americi. To je utrka, takmičenje, natjecanje, pa čak i ratovanje između dva krila dramatično podijeljene Amerike. Bez obzira ko bude u Bijeloj kući, on će naslijediti veliki i jako ozbiljan zadatak da pokuša da pomiri, zaliječiti Ameriku od tih velikih podjela. To je sada kao veliki kanjon koji sada dijeli jednu i drugu Ameriku, i socijalno, i rasno, i po sistemu obrazovanja, po godinama, i naravno po političkim uvjerenjima", zaključio je Jakšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije