Bissell: NATO podržava reformski put BiH, za dobrobit svih njenih građana

O. Kavazović
Bissell: NATO podržava reformski put BiH, za dobrobit svih njenih građana
Foto: Fena / Marti Bissel

Nakon što je Predsjedništvo usvojilo dokument Programa reformi za BiH koji će biti poslan u Brisel nakon formiranja Vijeća ministara, javnost se pitala da li se ustvari radi o Akcionom planu za NATO.

Taj dokument još uvijek ostaje nepoznanica, čak i za štab NATO-a u Sarajevu, kazala je za Radiosarajevo.ba komandantica štaba Marti Bissell.

Najprije mi dozvolite reći da pozdravljamo dogovor koji su članovi Predsjedništva BiH postigli o formiranju vlasti i nastavku saradnje s NATO-om. Taj dogovor će odblokirati reforme koje su vrlo potrebne. Mi još nismo dobili Program, ali se radujemo što ćemo s Bosnom i Hercegovinom raditi na osnovu Programa reformi koji su usvojili predstavnici njene vlasti”, kazala je na početku našeg razgovora komandantica NATO štaba u Sarajevu.

Naša zemlja već ima dobru saradnju sa Sjevernoatlanskim savezom, ustvrdila je Bissell, kazavši kako BiH trenutno sa ovom organizacijom sarađuje putem Individualnog partnerskog akcionog plana.

„To partnerstvo počiva na vrlo dobroj saradnji i implementaciji reformi. To obuhvata i redovnu saradnju s rukovodstvom Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga. Tokom mog mandata obišla sam puno jedinica OS BiH i susrela se s puno komandanata, podoficira i vojnika s kojima zajedno radimo na izgradnji sposobnosti OS BiH. Ukratko, partnerstvo NATO-a i BiH je čvrsto i stalno se unapređuje“, pojasnila nam je Bissell.

Saradnja BiH i NATO svakom godinom stalno napreduje, još otkako se naša zemlja pridružila Partnerstvu za mir 2007. godine.

“Oni obuhvataju široku lepezu oblasti, uključujući odbranu i sigurnost te politička i ekonomska pitanja. NATO podržava BiH u kontekstu svakodnevnih reformskih aktivnosti, kao i širih institucionalnih reformi u cilju dostizanja veće interoperabilnosti i sinergije sa Savezom. U sektoru odbrane  su ostvareni značajni rezultati po pitanju upravljanja karijerom, sanitetske podrške i unapređenja jezične obuke. U širem sektoru sigurnosti, pomogli smo BiH da unaprijedi svoju sposobnost upravljanja civilnim vanrednim situacijama, između ostalog i kroz učešće u NATO vježbama odgovora na katastrofu poput one kojoj je Srbija bila domaćin prošle godine. Takođe, nastavljamo pružati podršku OS BiH da poboljšaju podršku koju pružaju civilnim organima vlasti u prirodnim nepogodama. Opredjeljenje NATO-a je pružati podršku BiH na njenom reformskom putu, a na dobrobit svih građana BiH”, istakla je Bissell.

Komandantica Bissel kazala nam je kako Oružanim snagama nije nužno potrebna reorganizacija koliko veća podrška vlasti i više resursa.

“OS BiH se ne mogu transformirati i modernizirati sa postojećim budžetom. OS BiH trebaju solidan i predvidiv budžet, uključujući i resurse potrebne za modernizaciju i veće plate, što bi OS BiH pomoglo da unaprijede svoje kapacitete i sposobnosti. OS BiH imaju važnu ulogu da pružaju pomoć civilnim organima vlasti u slučaju prirodnih katastrofa kako bi se pružila zaštita i podrška svim građanima BiH. Uz sve ovo, u okviru raspoloživih resursa, OS BiH vrijedno rade da unaprijede svoju interoperabilnost s NATO-om, kao i svoju spremnost”, zaključila je komandantica NATO štaba u Sarajevu Marti Bissell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije