Bila pozitivna na koronavirus: Umrla Irina Antonova

1
Radiosarajevo.ba
Bila pozitivna na koronavirus: Umrla Irina Antonova
Foto: EPA-EFE / Antonova s Vladimirom Putinom

Irina Antonova, harizmatična istoričarka umjetnosti koja je predvodila jedan od vodećih ruskih umjetničkih muzeja viže od pola stoljeća, preminula je u 98. godini

Državni umjetnički muzej Puškin saopćio je da je Antonova, njegova predsjednica, preminula u Moskvi u ponedjeljak. Muzej je saopćio u utorak da je Antonova prošle sedmice testirana pozitivno na koronavirus, koji je pogoršao njenu hroničnu bolest srca.

Antonova je počela raditi u muzeju Puškin nakon što je diplomirala u 1945. i u 1961. je postala njegova direktorica. Ona je držala tu poziciju do 2013. kada je prebačena na ceremonijalnu dužnost predsjednice te kulturne ustanove. Njen 52-godišnji mandat učinio ju je najdugotrajnijim direktorom jednog velikog umjetničkog muzeja.

Kao direktorica muzeja Puškin, Antonova je postavljala velike umjetničke izložbe koje su uključivale razmjenu umjetnina između muzeja Puškin i vodećih međunarodnih umjetničkih kolekcija tokom ere napetosti i sučeljavanja u vrijeme Hladnog rata. Te razmjene, organizirane zahvaljujući njenim širokim ličnim kontaktima s kolegama iz muzeja širom svijeta, donijele su joj svjetsku slavu.

Također je bila veoma aktivna u promoviranju muzejskih blaga u javnosti.

Antonova je dobitnica brojnih ruskih i nagrada stranih država.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je porodici poruku saučešća. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se predsjednik često sastajao s Antonovom u muzeju i da "visoko cijeni njeno duboko stručno znanje“.

Antonova će biti sahranjena na moskovskom Novodjevičanskom groblju. Ceremonije povodom njene smrti bit će zatvorene za javnost zbog restrikcija izazvanih pandemijom koronavirusa, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije