Bh. modne dizajnerice Jasna Hadžimehmedović Bekrić i Amna Kunovac Zekić pripremaju veliku reviju

5
Vesna Andree Zaimović
Bh. modne dizajnerice Jasna Hadžimehmedović Bekrić i Amna Kunovac Zekić pripremaju veliku reviju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Amna Kunovac Zekić i Jasna Hadžimehmedović Bekrić u pripremama za veliku reviju

Sarajevska Vijećnica će u četvrtak, 18. maja, biti ambijent u kojem će svoje kolekcije predstaviti dvije uvažene modne dizajnerice - Jasna Hadžimehmedović Bekrić i Amna Kunovac Zekić. 

Odijevni predmeti ovih dviju dizajnerica poznati su kao bh. brand koji se može vidjeti na crvenim tepisima i drugim svečanim prilikama, ali i kao moda za svaki dan. Pritom su obje poznate i po svom kostimografkom radu: Amna Kunovac Zekić najčešće kao kostimografkinja za Balet Narodnog pozorišta Sarajevo, a Jasna Hadžimehmedović Bekrić kao kostimografkinja za televizijske događaje. 

Modna revija koja je u pripremi, bit će najveći ovakav događaj u karijeri dizajnerica, te su obje ovih dana okupirane intenzivnim pripremama, o čemu govore za Radiosarajevo.ba.  

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

"U decembru smo imale showroom na kojem se okupilo mnogo naših sugrađanki, među kojima su poslovne i aktivne žene. Jedna od njih nam je predložila da konačno uradimo i veliku modnu reviju, jer ima mnogo poduzetnih žena koje bi mogle i željele podržati takav događaj na kojem se promovišu bh. brendovi. Tako smo se odlučile da krenemo u organizaciju revije. 

Angažirale smo našu prijateljicu Andreu Vujošević koja nam pomaže kao projektna koordinatorica. Ona nas i usmjerava, jer do sada nikada nismo radile ovako veliki samostalan projekat. Bit će to večer posvećena ženama, ženskom prijateljstvu i ženskoj podršci.

Do sada smo uspjele dobiti podršku kompanija koje većinom vode žene ili su u vlasništvu žena, ali poziv za sponzore i sponzorice je i dalje otvoren", ističe Amna Kunovac Zekić.

Amna Kunovac Zekić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Amna Kunovac Zekić

Ovo veče bit će posvećeno i gradu Sarajevu jer, kako kažu naše sugovornice, ovdje su se školovale, ovdje su ostvarile svoje karijere, te na ovaj lijep način žele da izraze zahvalnost svom gradu

Svaka od dizajnerica predstavit će kolekciju od po dvadeset modela, što znači da ćemo te večeri u Vijećnici imati priliku da vidimo ukupno 40 ekskluzivnih modela. Šta zapravo podrazumijeva organizacija jedne velike modne revije?

Amna Kunovac Zekić i Jasna Hadžimehmedović Bekrić u pripremama za veliku reviju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Amna Kunovac Zekić i Jasna Hadžimehmedović Bekrić u pripremama za veliku reviju

"Ranije smo imale manje revije u galerijama, odnosno učešće na Sarajevo Fashion Weeku, gdje se smo se predstavljale s drugim dizajnerima. Ali za takve prilike trebale smo 'samo' pripremiti kolekcije. Ovo je drugačije, zahtjevnije i traži više ulaganja. 

Potrebno je najprije oformiti dobar kreativni tim profesionalaca šminkera, frizera i stilista, koji su sastavni dio svake revije. Imamo sreću da će sa nama biti Ensar Dervišbegović i Renata Ponjević, a nadamo se i Maja Talović. Zahvalne smo i gospođama koje u našim ateljeima rade kao krojačice i konstruktorke, bez njih ništa ne bi bilo. 

Za događaj smo odabrale Svečani salon u Vijećnici koji izgleda veoma luksuzno i podsjeća na ambijent revija u velikim svjetskim metropolama. Odatle se pruža i predivan pogled na grad, što je takođe bitan segment na reviji. Za sami prostor, rasvjetu, ozvučenje i hodnu liniju pobrinut će se Event Team. Restoran Druga Kuća obezbijedit će catering a bit će tu i VIP vina i Olimpija voda. Osim njih, podršku su nam uputile i Lutrija BiH te Unicredit Banka. Svima koji su nam pomogli do sada, i onima koji će to tek učiniti, zaista želimo da se zahvalimo", naglasila je Jasna Hadžimehmedovića Bekrić.

Kolekcija inspirisana sarajevskom ženom 

Boraveći u ateljeu ove dizajnerice, imali smo priliku i pogledati i dio kolekcije koja je u pripremi. Radi se o atraktivnim svečanim modelima sa smjelim kombinacijama materijala. 

"Moja kolekcija inspirisana je sarajevskom ženom. Kroz cijelu kolekciju se pomalo provlači ideja "superwoman", ima i elemente kostima. Toj ženi ne nedostaje ženstvenosti, ona je elegantna je, nježna, ali ima i određeni momenat borbenosti i opstanka. Željela sam naglasiti tu posebnu snagu sarajevske žene", otkriva Jasna Hadžimehmedović Bekrić. 

Njena kolegica Amna Kunovac Zekić svoju karijeru je započela u opkoljenom Sarajevu 1994. godine. 

Amna Kunovac Zekić i Jasna Hadžimehmedović Bekrić u pripremama za veliku reviju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Amna Kunovac Zekić i Jasna Hadžimehmedović Bekrić u pripremama za veliku reviju

"Naredne godine obilježit ću trideset godina rada. Svojom kolekcijom koju ću prikazati u Vijećnici želim obilježiti te tri decenije. Oni koji prate razvoj mode u Sarajevu moći će i prepoznati neke komade iz mojih ranijih kolekcija, ali sada prikazane na nov način", otkriva Amna Kunovac Zekić. 

Kako nastaje jedna modna kolekcija?

Dobra ideja je tek prvi stadij nastanka jedne kolekcije. Osim kreativnosti, potrebne su zanatske vještine, te mnogo organizacionih i tehničkih sposobnosti.

Najprije je potrebno kreativnu ideju razraditi i prikazati na skicama i crtežima. Nakon toga slijedi nabavka materijala, izrada šnitova i šivanje probnih komada. Tek kada probni komadi zadovolje kriterije, pristupa se izradi pravih modela. Slijedi tzv. fitting, odnosno faza kada u projekt ulaze manekenke na kojima se svaki model po potrebi korigira. Tek nakon toga se modeli mogu prikazati na reviji - pojasnile su naše sugovornice.  

Ali opstati na tržištu deceniju ili više, tek to je dokaz nečijeg kvalitetnog rada

Događaj koji nam predstoji 18. maja bit će prilika da ove dvije autorice potvrde svoje istaknuto mjesto u modnom dizajnu Bosne i Hercegovine. 

Amna Kunovac Zekić i Jasna Hadžimehmedović Bekrić u pripremama za veliku reviju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Amna Kunovac Zekić i Jasna Hadžimehmedović Bekrić u pripremama za veliku reviju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije