Diplomatija u tenama: Sve prisutniji modni trend kod političara

3
Dž. M.
Diplomatija u tenama: Sve prisutniji modni trend kod političara
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak s ministrom vanjskih poslova UAE u Predsjedništvu BiH

Crno elegantno odijelo a na nogama patike. Tako je, prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Zayed Al Nahyan stigao na sastanak sa članovima Predsjedništva.

Ova odijevna kombinacija privukla je pažnju mnogih građana i izazvala velik broj komentara, od kojih mnogi nisu odobravali ministrovu obuću. 

Iako patike u zvaničnim prilikama nije nešto što bi izazvalo neki skandal, neki su se komentatori na društvneim mrežama pronašli čak i uvrijeđenima nakon što se ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Zayed Al Nahyan u zvaničnu posjetu našoj državi pojavio u takvom izdanju u zgradi Predsjedništva BiH. 

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Međutim, odabir patika kao obuće u zvaničnim situacijama među zvaničnicima i političarima nije novitet. Primijetili smo to čak i na domaćoj političkoj sceni. 

Prisjetimo se i posjete bivše ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Saudijskoj Arabiji. Bisera Turković je tom prilikom na sebi imala tradicionalni hidžab, trendovsku torbicu i patike na nogama. 

Ministrica Turković u Rijadu: Saudijska Arabija spremna pomoći BiH s vakcinama

Ministrica Turković u Rijadu: Saudijska Arabija spremna pomoći BiH s vakcinama

Podsjetimo također da su ranije u tenama viđeni i najviši čelnici Sjedinjenih Američkih Država, kao što su Barack Obama ili Bill Clinton, te da ova pojava u svijetu nije ništa novo i neočekivano.

Naravno, ne možemo a da ne pomenemo i nedavni slučaj predsjednika Francuske i njegove supruge. Emmanuel Macron je sa suprugom stajao u redu da oda počast preminuloj kraljici Elizabeti, a na nogama su oboje imali patike.

Zanimalo nas je kako modni stručnjaci komentiraju ovaj trend.

Emmanuel Macron sa suprugom

Za portal Radiosarajevo.ba govori stilistica Gordana Miladinović Gasha, koja, kako kaže, ne smatra da je ova pojava među zvaničnici neprimjerena.

"Prema mom misljenju, ne smatram da su politicari u tenama neprimjereni, pogotovo u kombinaciji sa odijelom. Odjećom svakako komuniciramo nešto svijetu oko nas, a u ovom kontekstu može biti namjerna poruka o pristupačnosti", kazala je za portal Radiosarajevo.ba Gordana Miladinović.

Kao jedan od najupečatljivijih primjera, Gordana Miladinović navodi predizbornu kampanju Kamale Harris, koja je bila poznata po svojim Converse All Star patikama. Kako znamo od ranije, popularne 'starke' se smatraju određenim znakom buntovnistva. 

Kamala Harris
Foto: Printscreen: Kamala Harris

"Prema mom mišljenju ta mala sartorijalna poruka bila je genijalna", dodala je stilistica.

Kako dalje objašnjava, patike su postale luksuzni i kvalitetni komad odjeće, naročito nakon perioda pandemije, kada smo svi bili izolovani u kućama, što je u mnogim životima izazvalo velike i drastične promjene.

Iako su mnoge vlade, kao što je to primjer kod Sjedinjenih Američkih država ili Velike Britanije, imale strogi dress code, ova pojava se mnogo promijelia tokom vremena što je, prema mišljenju stilistice, ispravna odluka za vrijeme u kojem živimo.

"Tene sa svakako mogu dobro kombinovati uz konzervativne kombinacije primjerene za političku arenu, a danas zaista imamo ogroman izbor tena i nije problem naći neke koje idu dobro uz poslovne kombinacije", pojasnila je Gordana Gasha Miladinović.

Hilary Clinton u tenama
Foto: Daily Mail: Hilary Clinton u tenama

Tokom govora za portal Radiosarajevo.ba, stilistica Gordana Miladinović Gasha govorila je i o mogućim zdravstvenim uzrocima zašto neki zvaničnici nose 'tene'.

"Trenerka bi mi recimo sigurno bila previše za određena oficijena pojavljivanja, ali sigurno bih progledala kroz prste i to političaru koji pošteno i dostojanstveno obavlja svoj posao u službi naroda. Previše je političara koji izgledaju onako kako zamišljamo političara, ali djela im nisu na visini zadatka", zaključila je Gordana Miladinović Gasha.

Očito je da se i u svijetu diplomatije i visoke politike dešavaju promjene u cilju približavanja građanima ali i praktičnosti. Teniske, ako su uredne i kombinirane s pristojnom odjećom, više nisu neprimjerene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije