Balaševićev život obilježila je tragedija o kojoj nikad nije govorio

0
Radiosarajevo.ba
Balaševićev život obilježila je tragedija o kojoj nikad nije govorio
PrtScr / Đorđe Balašević

Đorđe Balašević rođen je i odrastao u kući u Ulici Jovana Cvijića u Novom Sadu, koja se pominje u njegovoj pjesmi Neki novi klinci. U ovoj kući je živio do smrti sa suprugom Oliverom.

Nažalost, preminuo je danas, 19. februara 2021. Od posljedica koronavirusa... Umro je tri mjeseca prije svog 68. rođendana. 

Za Đoleta su uvijek govorili da je bio čudo od djeteta. Uz pet godina stariju sestru Jasnu, za koju je bio izuzetno vezan, veoma rano je naučio da čita, a u osnovnoj školi počeo je da piše pjesme.

Jedan od najtužnijih trenutaka u njegovom životu bio je kada mu je sestra preminula, o čemu gotovo nikad nije govorio za javnost. Znalo se tek da je to "tragedija koja je obilježila njegov život".  O Jasni Balašević se malo zna. Iz tekstova s početka njegove karijere može se zaključiti da je bila udana te da je rodila kćer.

Majka Veronika Elvira Matilda Dolenc i otac Jovan Balašević protivili su se njegovoj želji da bude muzičar, i smatrali su da treba da se bavi geografijom, za šta se i školovao.

Nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, za koje im je uvijek čuvao dva prazna mjesta...

Godine 1977. Đorđe je s drugovima iz gimnazije osnovao prvu grupu - Žetva, s kojom je snimio pjesmu U razdeljak te ljubim. Iako je nije volio, nakon njenog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 kopija što je bio prvi veliki uspjeh Vječnog Dječaka.

Godinu dana kasnije je s Vericom Todorović oformio novu grupu Rani mraz kojoj je dao ime iz inata vodeći se sibirskom poslovicom "Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza".

Od tog trenutka njegova karijera krenula je uzlaznom putanjom, a sve ostalo je, što bi se reklo, historija.,,

Vojne vlasti u Srbiji su 1992. htjele da ga pošalju da ratuje, u Bosnu i Hercegovinu, zbog čega te godine nije održao tradicionalni koncert u Sava Centru. Dakako, Đole je ovakvu naredbu "glat" odbio. A, kako drugačije...

Njegove pjesme tada su zabranjene na državnom radiju i televiziji Srbije.

Pjesmu Sloboda ne je objavio na disku Nas slušaju svi, mi ne slušamo nikoga.

Kako je sam rekao, Đorđe smatra da je njegov život dobio suštinu i formu tek kada je upoznao Oliveru.

Ona je u Novi Sad došla iz Zrenjanina, sa stipendijom koju je dobila kao istaknuta sportistkinja, olimpijska kandidatkinja i reprezentativka u gimnastici.

Bila je veoma siromašna i živjela je s majkom u teškim uslovima. Za razliku od nje, Đorđe je živio u daleko boljim uslovima.

Kad su se upoznali, odmah su se posvađali oko životnih principa, a Olja ga je osvojila kada mu je na plaži tražila da joj pričuva šnale pošto je išla da se kupa.

Jedan od tužnijih perioda u Balaševićevom životu bio je nakon rođenja ćerke Jovane.

Naime, Đole ju je prvi put vidio tek mjesec dana nakon rođenja, jer je bio u vojsci i nije smio da prelazi granicu, a Olivera se zbog epidemije meningitisa koja je tada vladala u Novom Sadu porodila u Budimpešti, piše Blic.rs.

Imao je ogromnu tremu kada je čekao da se rode Jelena i Aleksa, ali svoju djecu smatra naljepšim stvarima koje su mu se u životu desile.

Za velike praznike, ljetne i zimske odmore nikada nije nastupao jer je htio da provodi vrijeme s njima.

Počivao u miru, Pjesniče...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije