Baka Staka (103) iz BiH otkrila tajnu dugovječnosti: Rad, mjera i rakija

1
Radiosarajevo.ba
Baka Staka (103) iz BiH otkrila tajnu dugovječnosti: Rad, mjera i rakija
PrtScr/BHRT / Baka Staka

Kada nekome poželimo da živi sto godina, često ni sami ne vjerujemo da se tolike godine mogu doživjeti. Oni rijetki, poput bake Stake iz sela Ljubogošta, pored Sarajeva, nam kazuju da je moguće. Iako već u 103. godini života, ova starica vedrog duha, još uvijek voli izaći, prošetati ispred kuće i ogrijati se na blagom oktobarskom suncu.

Rođena u maju 1918. godine, baka je za života proživjela nekoliko ratova, teška i dobra vremena, ali selo nikada nije napuštala.

"Rodila četiri sina, jednu kćer i imam unučadi devetero, a dvadestero praunučadi i tako fino mi bilo i danas mi fino, fino me gledaju, nemam kakvih bolova, nemam ništa, dobro mi je pa...iziđem malo ondje, ako je vjetar odmah se vratim u kuću, ako nema vjetra malo sjedim i tako to pa dokle kako ne znam", priča ona ekipi BHRT-a.

Ni kozmetički preparati, niti savremeni lijekovi nisu zaslužni za vitalnost i dug život bake Stake već isključivo genetika, rad i umjerenost u svemu.

"Ja sam se rodila na selu i od rođenja, trošila, najviše sam trošila ovako ovaj bijeli mrs i to i fino nije me boljelo nikad doktoru nisam išla.NIkad. Ni, đecu sam svu izrodila nikad dokotru nisam išla. Nikad. Zdrava sam bila uvijek i evo do ovih godina došla, nema smrti pa dokle će biti ne znam", govori ova divna starica.

A za dobro zdravlje, valja i po čašica rakije.

"Uvijek smo pomalo pijukali i uvijek je bilo i rakije, uvijek se peklo, svake godine se pekla rakija i pomalo nisam nikad da se malo pomalo samo malo nisam se napijala nisam išta fino bilo."

Baka Staka sada živi sa najmlađim sinom Čedom i njegovom porodicom. Posla u domaćinstvu ima svaki dan, i oduvijek je bilo. Uz pomoć nasljednika, sve se stizalo, iako se nekada radilo sve ručno.

"Uvijek je puna kuća bila nas, po osmero sedmero, kako kad neko ode, nego malo raziđe se i tako uvijek je imalo obaveza ali je radila uvijek i uvijek je raspoložena bila i i sada je,a kamoli kad je mlađa bila. valjda je to i odrzavalo…nije nikad neki luksuz, ona sad pola čaše rakije popije, tako i dok je mlađa bila, nije nikad kafu bila dvaput dnevno i tako ranu domaću."

Pitali su baku Staku da li biste voljeli da ste život proveli u gradu ili na selu?

"Ne bih ja voljela, ne bi ja voljela. Ja sam voljela na selu. Šta ću u gradu. Ja sam voljela na selu fino, odeš ako ti šta treba odeš, odu i djeca donesu nešta odeš i ti ako ti treba: eto Pali časom odeš", dodaje baka Staka.

Uz želju da je zdravlje i vedar duh posluže još mnogo godina, baku Staku ostavljamo da uživa u svom miru i Miholjskom ljetu. A nama za puta, jabuke, kao u prošla vremena kad se darivalo od srca i iskreno radovalo tome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije