Ante Nobilo za Radiosarajevo.ba: Napadi na Srbe su posljedica ustašizacije Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Ante Nobilo za Radiosarajevo.ba: Napadi na Srbe su posljedica ustašizacije Hrvatske
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Anto Nobilo

Posljednjih dana u mjestima pokraj Rijeke i Knina dogodili su se brutalni napadi na hrvatske građane srpske nacionalnosti motivirani nacionalnom mržnjom.

Još jedan napad na Srbe: Pretučen srpski povratnik kod Rijeke

Kako prenose hrvatski mediji, takvi napadi postaju sve učestaliji, a mnogi ističu da ovdje nikako nije riječ o izoliranim slučajevima, "već o sistemskom problemu koji ima uzroke u ponašanju vladajućih, nedjelovanju policije i stvaranju ozračja u kojem se tolerira neoustaštvo".

Opasna atmosfera

U razgovoru za Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo kaže da su fizički napadi posljedica puzajuće fašizacije društva...

"Ja to vidim kao logičnu posljedicu koketiranja političara sa NDH i relativiziranja ustaških zločina. Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo. Jer uvijek vam je tako. Političari pokušavaju na nekoj akademskoj razni plasirati određene ideje, a uvijek se nađu oni koji te ideje pretoče u zločin.

Političari moraju shvatiti da su oni odgovorni za ono što se desilo. Nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu. Ako legalizirate, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav 'Za dom spremni', onda morate biti "spremni" da uz Za dom spremni dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji tjeranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda itd.", govori za Radiosarajevo.ba Nobilo.

Poentira kako nije moguće rehabilitirati ustaštvo, a da ne dobije te sve što ideje uz ustaštvo.

"I ovo je logična posljedica svega toga", naglašava on.

Na opasku kako desni ekstremizam u Hrvatskoj eskalira, paradoksalno, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i NATO, te nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila da je uspjela zemlju "izvući iz regiona", Nobilo objašnjava da je Hrvatska u pristupnom procesu za ulazak u EU prigušila sve negativnosti kako bi zatvorili sva poglavlja i postala članica Unije.

Nakon što je postala dio EU, ne postoje mehanizmi kontrole. Očito je, dodaje Nobilo, kako su se neke stvari samo formalno radile kako bi se zadovoljio ulazak u EU, nije se suštinski na njima poradilo.

"Recimo, kada neki marginalci, koji paradiraju u uniformama, viču Za dom spremni na proslavi Oluje, policija ne podnosi prekršajne prijave. Onda onaj pjevač Thompson, viče 'Za dom', a publika odgovara - spremni. Policija ni tada ne podnosi prijave. Kada na nogometnim stadionima, gdje je prisutna i predsjndica države publike skandira 'ubij, ubij Srbina', policija ni tada ne reagira. Onda je očito da je to pogodno tlo za razvijanja svakakvih ekstremizama. Pogotovo sada kada smo mi u predkampanji za predsjedničke izbore. Kolinda Grabar-Kitarović i Mirosav Škoro se natječu za desno biračko tijelo. Onda predsjednica da intervju čisto proustaškim novinama gdje relativizira Antu Pavelića. 'Svi mi griješimo, neka baci prvi kamen tko nije griješio!?'. Na taj način ona govori o poglavniku Paveliću!? Onda, kada vam to krene s vrha, lokalni mladići to prepoznaju kao poziv da se obračunaju sa tim Srbima", naglašava Nobilo.

Lako je zapaliti

Apsolutno su, s jedne strane, zaključuje Nobilo krivi političari, ali i policija i Državno odvjetništvo koje ne reagiraju.

"Oni čak nisu definirali ovo što se u Kinu desilo kao zločin iz mržnje, iako bi to apsolutno moralo biti. To nije obična kavanska tučnjava, nego su ljudi napadnuti samo zato što su Srbi! To je neprihvatljivo u jednoj državi. Mora se, sjedne strane, ići represivno, a s druge strane političari moraju paziti više. Taj bezobzirni populizam koji vuče na teški nacionalizam, na Balkanu je zapaljiva stvar. S time se ne treba igrati radi kratkoročnih političkih probitaka. To je previše opasno. Kad se zapali, to je teško gasiti. Onda obrazovanje, i srednjoškolsko i osnovo, u povijesnom dijelu apsolutno relativizira ustaše i na neki način ih opisuje kao partizane. Nedostaje i odgojna komponenta. Sve u svemu, društvo je malo bolesno... ", kazao je Nobilo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije