Kako je Zeničanin spasio život Francuzu na letu iz Kolumbije do Pariza

S. H.
Kako je Zeničanin spasio život Francuzu na letu iz Kolumbije do Pariza
Foto: Facebook / Anel Okić sa Francuzom kojem je spasio život

Hirurg Kantonalne bolniceZenica Anel Okić povratak sa godišnjeg odmora iz Kolumbije pamtit će zauvijek.

Naime, na letu iz Paname za Pariz koji je trajao 11 sati, u avionu Boeing 787 Okić je spasio život jednom Francuzu, kojem je pozlilo nakon tri sata leta.

"Sve je bilo kao na filmovima. Neko je upitao ima li među putnicima doktora, jer je jednom putniku pozlilo", ispričao je za Radiosarajevo.ba hirurg Okić koji se odmah javio da pomogne putniku, nakon čega mu je posada tražila dokaz da je ljekar.

Kada je pokazao dokaz, odveli su ga na drugi kraj aviona gdje je zatekao mladića koji je teško disao i bio jako blijed. 

Kako je ispričao Okić, mladiću je koljeno bilo otečeno i vidjela se rana. Rekao mu je kako je boravio u džungli u Panami gdje ga je nešto ujelo, što je bio uzrok infekcije i povišene temperature.

Kada je rekao posadi da se rana odmah mora otvoriti i očistiti, donijeli su mu svu potrebnu opremu kako bi obavio operativni zahvat.

"Imaju takvu opremu u avionu da bi se neka manja bolnica u BiH mogla postidjeti komotno", prokomentirao je Okić ispričavši kako su mu pri operaciji pomogli stjuardi.

Okiću je trebalo sat vremena da operira Francuza. Od početka je sumnjao da se radi o velikoj alergijskoj reakciji. Kada je završio, baš kao pilotima kada prizemlje avion, aplaudirali su mu svi putnici. Njih 300, skupa sa posadom.

Da Okić nije operirao pacijenta njegovo zdravlje bi se iskompliciralo, što je i bio njegov najveći strah tokom operativnog zahvata.

Francuski avanturista je po povratku u Pariz ležao u bolnici, a njegovi ljekari su mu rekli da je operacija odlično izvedena i da je njegovo zdravstveno stanje uredu, rekao je Okić za Radiosarajevo.ba.

Od Air Francea je za ovaj hrabri čin dobio besplatan let i vaučer za kupovinu u duty free shopu, dok ga je Francuz poslije boravka u bolnici u Parizu pozvao da bude njegov gost u restoranu.

Okić se našalio kako ide kod pacijenta "na kontrolu". No u Francusku ne putuje uskoro, jer godišnji odmor je završen, a radne obaveze su ga pritisle, prokomentirao je za Radiosarajevo.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije