Zaposlenici Opće bolnice u humanoj akciji: Medicinski tehničar darivao krv 59. put

Radiosarajevo.ba
Zaposlenici Opće bolnice u humanoj akciji: Medicinski tehničar darivao krv 59. put
Foto: Opća bolnica Sarajevo / Darivanje krvi u Općoj bolnici

Odsjek za transfuzijsku medicinu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, za zaposlenike ove zdravstvene ustanove, a u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, organizirao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 18 zaposlenika a ukupno je prikupljeno 16 doza krvi. Današnja akcija je bila prva u nizu, od tri planirane u ovoj godini.

Nakon redovne procedure koju provodi petočlana ekipa iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, na čelu sa dr. Almom Ljuca , današnjoj akciji prvi se odazvao Darko Ler, inače dugogodišnji davalac krvi. I ovaj put je sve prošlo bez ikakvih problema i doktor Ler je nastavio svoje redovne poslove na Odsjeku za oftalmologiju.

Medicinski tehničar Sejo Glušac je redovni davalac krvi od 1983. godine, a danas je to uradio 59. put. Podsjeća, da nikada nije imao zdravstvenih problema zbog darivanja krvi i preporučuje svim zdravim osobama da budu humani i daruju ovu dragocijenu tečnost, koja nekome može spasiti život.

Elvira Husić, medicinska sestra sa Odsjeka za internističku intenzivnu terapiju, do sada je darivala krv desetak puta. Učinila je to i danas jer je, kako kaže, svjesna značaja ovakvog humanog čina .

Ekipa iz Zavoda nam pojašnjava da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava punoljetna osoba do 65. godina starosti i bez akutnih hroničnih bolesti. Na dan darivanja davalac krvi se treba dobro osjećati, treba imati lagan obrok prije davanja krvi te da tokom dana smanji radne aktivnosti.

Naglašavaju da je svaka prikupljena doza krvi korisna i da se zalihe moraju redovno obnavljati, naročito za vrijeme praznika i godišnjih odmora.

Organizatori današnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi se zahvaljuju uposlenicima Opće bolnice koji su se odazvali pozivu na akciju, koja je tradicionalno upriličena uz Dane Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju Opće bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije