Stomatolozi iz Viteza i Mostara besplatno liječe djecu s poteškoćama u razvoju

J. Ć.
Stomatolozi iz Viteza i Mostara besplatno liječe djecu s poteškoćama u razvoju
Foto: Vitez.info / Stomatolozi iz Vizeta i Mostara besplatno liječe djecu s posebnim potrebama

Na prijedlog Udruženja za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju "Betanija" iz Viteza, uz podršku stomatologa Nikole Matkovića i finansijsku podršku Ministarstva zdravstva Srednjosanskog kantona (SBK) u bolnici "Dr. Fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, otvoren je odjel stomatologije za djecu s poteškoćama u razvoju. 

Tim povodom razgovarali smo s doktorom Nikolom Matkovićem koji na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba otkriva da je sve počelo od inicijative udruženja Betanije i Caritasa te kako on nije jedini ljekar koji se upustio u ovu lijepu i humanu priču.

"Podršku doktorima stomatologije koji su se stavili na raspolaganje pri realizaciji ovog projekta na čelu samnom, Anjom Hačimić, Ivanom Dunđer-Vidović, Nikolom Kezićem, Ozrenkom Raić, su anesteziolozi iz Mostara - doktori stomatologije Lidija Lasić-Arapović i Zoran Karlović uz asistente Slavicu Šimić i Anitu Martinović", pojašnjava doktor. 

Kako je istaknuo, cilj ovog projekta jeste omogućiti osobama s poteškoćama uslugu dentalne higijene, a samo otvaranje ove ambulante uveliko je olakšalo djeci i njihovim roditeljima.

Zahvaljujući ovoj kući oni će imati pristup 24 sata kroz cijelu godinu da dođu i u svakom trenutku imaju mogućnost, pregleda i liječenja. 

"Kolege i ja se smjenjujemo... Srijedom prijepodne imamo termin u bolnici u Novoj Biloj kako nikome ne bi bilo naporno. Ja jesam inicirao, ali bez mojih kolega, koji su to sve prihvatili i ušli samnom u tu cijelu priču, ovog danas ne bi bilo", govori Matković. 

Ovaj simpatični ljekar nam priznaje da je u bolnici u Novoj Biloj stekao nove prijatelje. 

Dr. Matković s pacijenticom - undefinedFoto: Facebook: Dr. Matković s pacijenticom

"Već 16 godina radim u Domu zdravlja 'Vitez' gdje imate veliku frekvenciju pacijenata, a među njima i one kojima se ne možete približiti, pa je vađenje zuba maksimalan domet. Kada vidite kroz šta sve prolaze takvi pacijenti i njihovi skrbnici, tj. roditelji zaista uvidite kako im je potrebna pomoć. Uvijek mi je bila želja uspjeti takvoj djeci popraviti zub, a pogotovo izvaditi, a kasnije...kasnije se i vežete za tu djecu", priča nam ovaj ljubazni ljekar.

Do sada je uspješno izliječeno više od 40-ero djece, a želja mu je, kako kaže, primiti djecu i iz drugih kantona.

Ovom prilikom doktor Nikola Matković pozvao je i sve ostale svoje kolege da pruže podršku novootvorenom stomatološkom odjelu za djecu s posebnim potrebama navodeći kako samo uz njihovu pomoć odjel može pružiti adekvatne uvjete za liječenje i brigu vezanu uz dentalnu higijenu te djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije