Sturtewagen: Belgija je multikulturna zajednica bazirana na toleranciji

/ Komentari (6)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Gost

Bošnje bi mogle malo prostudirati belgijski ustroj ali oni imaju želju vladati cijelom BiH.

Da se zna!

Kraljevina SHS, nakon Iww, podijeli stanovnistvo po vjeri i jeziku u tri svoje nacije-srbi- hrvati- slovenci. Po istoj mantri SFRJ prosiri na sest nacija. Raspadom Ju njene nacije prevedose u POLITICKE NARODE mjesto nacije nastalih drzava. Srbija i Hrvatska te nacije koriste za velikodrzavne projekte. Ako se zeli mir na Balkanu moraju se “konstitutivni politikantski narodi transformisati u NACIJE SVOJIH DRZAVA a ne nacije za komsiluk i velikodrzavne projekte.

Da se zna!

Pitanje “nacionalnog identiteta” u BiH je dovedeno do apsurda. Od 1948. (Snježana Mrdjen: Narodnosti u popisima. Promjenljiva i nestalna kategorija), se pravoslavni gradjani BiH lično nacionalno identifikuju kao Srbi, a katolici kao Hrvati. To je apsurd jer ne potiču iz tih država. Nastali su kao nacije kraljevine SHS. Kad su političari skontali zabludu onda su koristili termin "narodi" (konstitutivni). I tu je apsurdno nazivati stanovnike BiH zakarpatskim Srbima i Hrvatima, kad ni petina tog stanovništva nema vecinski slavenski gen, čak ni 13 vjekova nakon njihovog dolaska na ove prostore.

Belgija je šizofrena država, nije za primjer

U Belgiji, iako je načelno građanska država, građanin iz Valonije ne može glasati za kandidata na izborima iz Flandrije. I obrnuto. Bruxelles je uvijek bio izuzetak, iako je u središtu Flandrije, u Bruxellesu se većinom govori francuski jezik, pa je Bruxelles označen kao dvojezični grad. To je jedino mjesto u Belgiji u kojem Valonac može glasati za Flamanca.

Poliglota

Ja govorim pet-sest jezika. Bosanski, crnogorski, hrvatski, srpski, hrvatskosrpski, srpskohrvatski, nas jezik, … mozda ima jos. E sad, Belgijanci vama je puno lakse sa tri jezika nego nama u Bosni sa 7 jezika. Ali je nama lakse jer jednim od ovih “jezika” razumijemo sve druge. Balkan je to druze. Nedovrsena misija.

Za iznad

Magare jedno, da smo narodi Srbi i Hrvati imali bi vecinski slavenski genom. Genetika potvrdjuje da ni 15% populacije BiH nema taj gen. Kako danas, tako nisu imali ni kad je pravljena “juznoslovenska drzava” kraljevina SHS 1918. Tad se nije znalo za genetiku. Vodilo se jezikom i crkvom. Znas li koliko covjecanstva govori engleskim jezikom kao maternjim, a nisu Englezi. Ni mi nismo slaveni iako govorimo slavenskim jezikom.

/ Najnovije