Alen Glavović: Dok sam živ, djeca i ja ćemo ići na Srđanov grob

4
I. S.
Alen Glavović: Dok sam živ, djeca i ja ćemo ići na Srđanov grob
Foto: DW / Alen Glavović

Alen Glavović možda nije poznato ime javnosti, ali zato jeste Srđan Aleksić - čovjek koji je spasio njegov život, rizikujući svoj ratne 1993. godine.

Aleksić će zato zauvijek ostati upamćen u historiji Bosne i Hercegovine, kao čovjek koji je pokazao prave vrijednosti u najtežem periodu naše zemlje, pokazao je kakav treba biti čovjek.

Kontaktirali smo Glavovića povodom incijative SDA vijećnika u novogradskoj sarajevskoj općini, Tajiba Delalića o ukidanju ove ulice u glavnom bh. gradu.

"Da mogu, došao bih i očitao mu takvu bukvicu da nikada više ne bi progovorio", rekao je Glavović na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Kako je napomenuo, ovakva inicijativa je sramotna.

"Ne poznaje ni nas, niti je taj čovjek bio u Trebinju. I, kako on može znati šta se desilo? Ali, šta ćeš, ima nas i dobrih i loših. Nije problem ni u toj ulici, već o karakteru ljudi koji to predlažu, što se vuče Srđanovo ime?", upitao je Glavović.

Ipak, kako on kaže, istina se kazala prije više od 20 godina.

"Dok smo zajedno, ništa nam ne mogu. Kako plasiraju neistine? Možda hoće Radeta i mene da zavade. Dok sam živ, ja i moja djeca idu na grob Srđanu. Ne bojim se nikoga i ničega", zaključio je Glavović.

Podsjetimo da je SDA vijećnik Tajib Delalić u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo zatražio da se ukine ulica, nazvana po Srđanu Aleksiću.

Delalić je rekao kako Aleksić nije spasio nikog "nego je bio četnik"...

Pročitao je pismo od izbjeglice Bošnjaka iz Trebinja koji živi trenutno u Švedskoj, kako je napomenuo.

U tom pismu se tvrdi da Aleksić nije stradao pokušavajući spasiti prijatelja Bošnjaka od Vojske RS, već je "pao i udario glavom od beton".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije