Alban Ukaj najavio novu predstavu koja će se igrati u bazenu

S. H.
Alban Ukaj najavio novu predstavu koja će se igrati u bazenu
Daske koje život znače teatarski umjetnici Udruženja Kontakt zamijenit će sarajevskim Olimpijskim bazenom.

Teatarski performans „Welcome“ u režiji Nermina Hamzagića tematizirat će izbjeglištvo - od izbjeglica iz minulog rata u BiH do onih iz rata u Siriji, rekao je za Radiosarajevo.ba producent i glumac Alban Ukaj.

"Željeli smo pokazati da se od tog rata do ovog ništa nije promijenilo, a da je sad možda postalo samo još jezivije", rekao je Ukaj navodeći kako se performans simbolično realizira u bazenu jer smo do sada imali stotine asocijacija na vodu u vijestima kojima su javljane strahote rata.

"Gledali smo snimke utopljenog djeteta na plaži. Kasnije imamo brojne terorističke napade i vidimo silne strahote rata", prokomentirao je Ukaj.

Ideju za ovakav performans imao je režiser Nermin Hamzagić koji je direktno pratio rutu izbjeglica iz Sirije. 

„Welcome“ je nastao istraživanjem grupe umjetnika na temu izbjeglištva. Kao društvo prošli smo iskustvo rata i izbjeglištva što nam daje jedinstven pogled i odgovornost prema temi koja, nažalost, ne prestaje biti aktuelna, navode iz Udruženja.

Na predstavi su, kako je naveo, dugo radili a u početku im je nedostajalo tehničke podrške.

"Nismo željeli upasti u šund i praviti kompromise. Uvijek smo se bavili istraživačkim radom i željeli smo prikazati ono što je danas stvarno bitno", rekao nam je Ukaj.

Alban Ukaj se sada nalazi sa druge strane, kao producent, ali glumce i dalje razumije.

"Nije im lako. U vodi su satima navečer. Ali  ne vidim znake odustajanja, prepuni su snage", rekao je Ukaj o svojim kolegama iz Udruženja sa kojima je do sada radio šest predstava.

S obzirom da su uslovi rada jako teški jer se predstava odvija u bazenu, nisu sigurni koliko će je često moći igrati, ali će svakako nastojati da je prikažu i u drugim gradovima u regiji,  rekao nam je Ukaj.

Premijera teatarskog performansa Welcome bit će održana 2. decembra, a prva repriza odmah sutradan na Olimpijskom bazenu Otoka u 20:00 sati.

U performansu učestvuju Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Amar Selimović i Sanin Milavić. Dramaturgiju potpisuje Asja Krsmanović, kostimografiju Vanja Ciraj i Irma Saje, scenografiju Adisa Vatreš Selimović, muziku Enes Zlatar, video i animaciju Redžinald Šimek, dizajn Enes Huseinčehajić, fotografije Velija Hasanbegović, dok su producenti performansa Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj .

Ulaznice za teatarski performans su u prodaji na prodajnim mjestima i online u sistemu kupikartu.ba.

Projekat je podržan od strane RBF, Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i Festivala MESS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije