Akademik Dževad Jahić: Bosna je osnovna odrednica svih nas, a rade joj o glavi

/ Komentari (15)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

BOSNA !!!!!

BOSNA JE SVET Države često veličavaju sebe i svoj značaj, jedino Bosna umanjuje Kao da se stidi svega a treba da se ponosi Šta je sve prošla i prolazi, druge države bi se raspale, pripale nekom drugom A Bosna živi za sebe i prkosi Od pamtiveka pa do današnjih dana Tri naroda i tri vere, čitav svet u malom Uticaj Turske, Rusije, Amerike… A opet ni Turska, ni Rusija, ni Amerika Bosna sve ima, samo nema svest o tome da sve ima Kada se to gleda sa strane, deluje i više nego zanimljivo Banja Luka ima svoju priču, Sarajevo svoju, Trebinje svoju, Mostar svoju Gradovi kao male države, svaka za sebe Da ne pričamo o Tuzli, Zenici, Bileći, Bijeljini i mnogim drugim Za njih su to samo gradovi a za nas sa strane, luke istorije U kojima se prelamaju kulture i različitosti I sve nam je nekako zanimljivo, egzotično Kao da odemo u neki daleki svet koji nam je tu Stotinak kilometara daleko Bosna je imala i ima svoje heroje Od Mirze, Džamonje, Davorina, Kike Sarajlića, Keme i ostalih Ima i neke nove kojih još nije ni svesna Ima „Pravdu za Davida“ koja je ujedinila čitav region Imala je ćutanje Jelene Topić u Prijedoru koje je odjeknulo glasnije od najveće buke Bosna ima 1000 svojih čuda A da ne pričamo ko sve vuče odatle korene i poreklo, i neizbežni naglasak naravno Bosna je i moderna i tradicionalna Jednom nogom u srednjem veku, drugom u budućnosti Ali sve je to čini posebnom, drugačijom da je upravo ta različitost, kakvih nema Čini jedinstvenom Bosna ima Sarajevski atentat i Gavrila Principa, kao jedan od najvažnijih pucnjeva istorije Ima svoje čuvene reke – Neretvu, Bosnu, Sanu, Unu, Vrbas… Ima svoj Igman, Neum, Jahorinu, Bjelašnicu… Ima svoje Olimpijske igre kojima niko u regionu ne može da se pohvali Bosnom su izgleda svi zadovoljni, osim onih koji tamo žive A mi koji dolazimo, i u koji god deo zemlje da svratimo Nosimo najlepše uspomene Da ne pričam o gostoprimstvu i pažnji Da ne pričam o živopisnim krajevima, od mora sa jedne strane do šuma i planina sa druge I netaknutih prirodnih predela kao u raju Bosna ima dušu I preživela je nešto što nijedna država nije u evropi poslednjih decenija Rat i podele kakve se ne pamte Na kraju je sve to stvorilo jedan poseban ton Iako deo Bosne sanja Hrvatsku, drugi sanja Srbiju Ima i onih kojima je lepa i takva kakva jeste I ne bi da pripadaju drugima Nego bi da pripadaju sebi Bosna jeste svet, koliko god da je ljudima teško to da priznaju I možda nije najbolji standard Ali mnogo šta je najbolje ili bar drugačije nego na drugim mestima I ko tamo često odlazi ili se vraća Posebno leti Savršeno zna o čemu pričam Stefan Simić, „Odjeci ljudskog“, Paraćin, Srbija, 2013.

Bosna Bosancima

Bosanci svih zemalja ujedinte se protiv fašista svih vrsta

BiH

IAKO DiO BOSNE SANJA HRVATSKU, DRUGI SANJA SRBIJU IMA I ONIH KOJIMA JE LIJEPA I TAKVA KAKVA JESTE I NE BI DA PRIPADAJU DRUGIMA NEGO BI DA PRIPADAJU SEBI I TI ĆE NA KRAJU SVIH KRAJEVA POBIJEDITI JER SAMO ONI BOSNU I ZASLUŽUJU!!!!!!

Kat

Propade im "Bosna" ko stari kauč. 900k Bošnjaka se raselilo. Alija odradio posao.

Beograđanin

Vanjske granice Hrvatske i međuentitetske unutar dejtonske BiH zajedno stvaraju između reke Drine i Slovenije takvu zonu na kojoj je neizbežno demografsko samorazaranje i Hrvatske i BiH. Ha Ha Ha.

Gost

Vanjske granice Hrvatske i međuentitetske unutar dejtonske BiH zajedno stvaraju između reke Drine i Slovenije takvu zonu na kojoj je neizbežno demografsko samorazaranje i Hrvatske i BiH. Ha Ha Ha. ka Beograđanin U Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Kosovo i u cijelom svijetu ste NIKO. Genocidni, primitivni zatucani narod koji počinje sve ratove i gubi ih te već 30 godina svakim danom gubi svoj teritorij. I ovdje ćete, ako Bog da još vrlo malo vremena, da izgubite i ovo malo jada što ste oteli pljačkama i ubijanjem i protjerivanjem ljudi. Konačno se treba završiti ta priča i zatvorit vas u geto koji se nekad zvao Beogradski pašaluk. Bez Sandžaka koji je Bosna i Bosna će opet biti, bez Vojvodine koja ne pripada vama. Pa onda lažite sami sebe kao što ste i navikli stotinama godina lagati sve oko sebe i cijeli svijet. Laž vam je temelj postojanja, ništa više. A od ove tvoje „republike“ vrlo brzo ćeš vidjet šta će ostati! Polako samo gledaj degeneriče fašističko nacionalistički genocidni. Vrlo brzo lažljivi retardusi! Vrlo brzo.

W

Ćeraćemo se još.......polako...

XA XA XA

Srbi su ; 1. Narod koji je ratovao sa svim svojim susjedima. 2. Narod koji je izazvao ratove sa svim svojim susjedima. 3. Pretvorio sve svoje vojne poraze u pobjede. 4. Slavi svoj najteži poraz u istoriji (Kosovsku bitku) kao nacionalni praznik. 5. Narod koji je bježaniju svoje vojske na Krf (grčko ostrvo) u I Svjetskom ratu, ispred austrijske i nemačke vojske označio u istoriji kao taktički manevar. 6. Koji je pobio, izdao ili proterao sve svoje vođe. 7. Čija epika (narodne pesme) je zasnovana na pozivu na osvetu i mržnju. 8. Čiji je predsednik proglašen ratnim zločincem, a oni ga ponovo iz zatvora kandiduju za predsednika. 9. Kada se sretnu u radosnom ushićenju jedan drugom psuju Boga, majku, sestru, dete, hleb i sunce. 10. Narod koji je u doba komunizma rušio i zapuštao svoje bogomolje. 11. 11. Čiji nacionalni instrument – gusle – ima samo jednu žicu i to napravljenu od konjske repne dlake. 12. Narod koji drži za srpskog pisca čovjeka čiji roman počinje sa Bismillahi rahmanir rahim (Derviš i smrt). 13. Čiji reformator jezika, Vuk Karadžić, je nosio fes, tursku tradicionalnu kapu. 14. Narod koji je svu svoju hajdučiju, pljačku i otimačinu opevao u junačkim pesmama. 15. Narod kome je je uspelo da po prvi put u istoriji učini da ih napadne vojni savez hrišćanskih zemalja i zaustavi genocid koji su oni počinili nad muslimanima. 16. Narod koji svoje zločince proglašava svecima.......I ima još......ako već moraš da progutaš žabu…ne gledaj je dugo… Od zaborava sačuvao: Slobodan Radulović

Koel

Vidim oglasio se i kvaziakademik i najpoznatiji "djikan" u bosnjaka, koji jos uvijek nije naucio pravi naziv svog maternjeg jezika, vec ga opsteprihvacenom, linglistickom metodom u svijetu naziva prema rijeci hahaha.

Zvrljo

Vidim oglasio se i kvaziakademik i najpoznatiji "djikan" u bosnjaka, koji jos uvijek nije naucio pravi naziv svog maternjeg jezika, vec ga opsteprihvacenom, linglistickom metodom u svijetu naziva prema rijeci hahaha.

*

Vidim oglasio se i kvaziakademik i najpoznatiji "djikan" u bosnjaka, koji jos uvijek nije naucio pravi naziv svog maternjeg jezika, vec ga opsteprihvacenom, linglistickom metodom u svijetu naziva prema rijeci hahaha.

N.G

Znam ja takozvane patriote da bi volili da bude opet rata u BiH samo što vi to preko tuđi leđa pošto ste vjerovatno na zapadu.Vidi se da neznate što je rat glad.Mi što smo preživjeli rat neželimo.

*

Znam ja takozvane patriote da bi volili da bude opet rata u BiH samo što vi to preko tuđi leđa pošto ste vjerovatno na zapadu.Vidi se da neznate što je rat glad.Mi što smo preživjeli rat neželimo. ka N.G

Objektivno

@BiH, A bogami, zaboravio si da kažeš, da mnogi sanjaju i šerijatsku Bosnu , i turski vakat. E, neće ni tako moći!

N.G

Šta ti to pričaš objektivno al prosipaš gluposti.Znaš ko hoće takvu Bosnu takozvani vjernici koji nemaju pojma šta je pravi musliman.

/ Najnovije