Ajna Zatrić (INTERVJU)

Radiosarajevo.ba
Ajna Zatrić (INTERVJU)



Mlada dizajnerica Ajna Zatrić, koja je proljetos diplomirala za izvanrednim radom „Urbani Kalendar grada Sarajeva“ (koji je šira javnost imala priliku vidjeti u izlogu Sarajevo tekstila 6. aprila ove godine), te potom osvojila prvu nagradu na slovenačkom festivalu za mlade kreativce Magdalena, učestvovala sa svojim radom na Danima Sarajeva u Beogradu i Podgorici, osvojila je još jednu i još prestižniju nagradu. Naime, Ajna je osvojila bronzu na takmičenju EPICA (Europe's Premier Creative Awards), i time definitivno iz svakog sjećanja potisnula prošlogodišnje (negdje u ovo vrijeme) smrzavanje i fotografisanje sarajevskih objekata i neprospavane noći pred kompjuterom.


Za one koji ne znaju šta je EPICA, i koliki je njen značaj u dizajnerskom svijetu, te koliki uspjeh je Ajnina bronza, navešćemo neke od s"suhoparnih" podataka. EPICA je vodeća advertajzing nagrada za Europu i EMEA region. Cilj EPICE je da podstakne najviše standarde kreativnosti, te da pomogne agencijama, filmskim produkcijskim kućama, medijskim kućama i fotografima da etabliraju svoje ime diljem Europe i EMEA regiona. Ove godine učestvovalo je skoro 5000 radova, 476 kompanija iz 48 zemalja. EPICA žiri ove godine sačinjavali su redakcije 34 prestižna dizajn magazina iz 27 različitih zemalja (www.epica-awards.com/pages/jury.html) .Postoje samo dva kriterija: Originalnost kreativne ideje i kvalitet egzekucije.


EPICA pobjednici će biti medijski pokriveni diljem Europe, a najbolji učesnici će biti objavljeni u EPICA knjizi koja izlazi svake godine-jedinstvena publikacija sa izvanrednim kreativnim radovima. EPICA je postala referenca za kreativno dostignuće u Europi. Ovogodišnje ceremonija održaće se u Beogradu, 22. januara 2010. godine, u vili Aleksandra II Karađorđevića, nakon koje će uslijediti party. Domaćin eventa biće New Moment magazin.

A šta kaže Ajna na sve ovo?

RadioSarajevo: Kako si odlučila da se prijaviš?
Zatrić: Advertajzing industrija je kompleksna mašinerija spektakla često kontroverznih motiva, i njen cilj je najčešće da višestruko vrati uloženi novac. 'Urbani kalendar grada Sarajeva' je rad koji se sastoji iz ideja, čije su poruke idealistične i izrazito etične ...šta je dobro, a šta nije..šta bi trebalo da bude, a šta ne..- bila sam radoznala kako će na jednom velikom advertajzing festivalu reagovati na ovakav rad.
I naravno, bio je izazov, ohrabrena nagradom na Magdaleni, oprobati se u puno jačoj konkurenciji.

RadioSarajevo: Koja je razlika između Magdalene i EPICE?
Zatrić: Razlika je u konkurenciji i, donekle, u senzibilitetu festivala. Magdalena je po redu 11. festival za mlade in-the-making kreativce do 30 godina, na koji se prijavi oko 500 radova, EPICA je 23. festival za već etablirane kreativne studije i advertajzing agencije na koji se prijavi oko 4000 radova iz Evrope i EMEA regiona. Iza svakog rada na EPICI stoji mala vojska kreativaca.Dok će vam na Magdaleni , ukoliko prepoznaju kreativni potencijal, „oprostiti“ produkcijsku nesavršenost zarad sjajne ideje, na EPICI radove žiriraju po kriterijima: i originalnosti i visokog kvaliteta egzekucije.
Možda je najslikovitiji komentar mog kolege koji je nedavno izjavio: EPICA je takmičenje sa „velikim momcima“.

RadioSarajevo: Koje su beneficije ove nagrade za tebe?
Zatrić: Svijetlo medijske pažnje-žiri se sastojao od advertajzing magazina iz desetina zemalja
koji će publikovati nagrađene radove, pobjednici će biti objavljeni i u Epica 2009 knjizi, koja se tradicionalno izdaje svake godine sa rezimeom odabranih projekata. Pretpostavljam da su ovakve knjige vrsta reference za kreativne domete danas.
 
Osim toga - puno veći benefit je satisfakcija koju dobijete sviješću da su vaše ideje rezonatne, značajne i prihvaćene od velikog broja ljudi. Ne mogu da propustim ovu priliku a da ne spomenem sa poštovanjem i zahvalnoscšću one od kojih sam učila, profesore na Odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ova nagrada je kompliment koliko meni toliko i njima.

RadioSarajevo: Tvoji planovi?
Zatrić:Planovi su da završim nedavno upisane postdiplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, i pokušam da nastavim školovanje na nekoj od prestižnih obrazovnih institucija u Evropi. I naravno, vracćati se ili vratiti se u Sarajevo - najljepši grad na svijetu.


Gasha,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije