Adnan Terzić, novi v.d. Autocesta FBiH: Rad, rad i samo rad!

H. A.
Adnan Terzić, novi v.d. Autocesta FBiH: Rad, rad i samo rad!
EPA / Adnan Terzić
Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara (2002-2007), uspješan poslovni čovjek, a po obrazovanju inženjer geodezije, izabran je na dužnost v.d. direktora Autocesta FBiH.

Ova odgovorna i zahtjevna funkcija od velikog je značaja za prosperitet i ekonomski razvoj naše zemlje. Izgradnja koridora Vc je u zakašnjenju, a ono malo autocesta koje imamo u zemlji pokazuju kolika je važnost dobre putne infrastrukture. 

Ovo je povod za kratki intervju koji je gospodin Terzić dao portalu Radiosarajevo.ba odmah nakon što je vijest o njegovom imenovanju objavljena u javnosti.

Radiosarajevo.ba: Šta za Vas predstavlja imenovanje na ovu odgovornu dužnost? Koji su Vaši prioriteti, a šta dugoročni planovi? 

Terzić: Povjerenje koje mi je dala Vlada FBiH ovim imenovanjem je odgovornost i izazov. Ubijeđen sam da imamo dovoljno resursa, pameti i struke da odgovorimo njihovim zahtjevima. Kratkoročno, moraju se iskoristiti sredstva iz europskih banaka i fondova, neophodna za izgradnju. Dionice treba graditi, a ne prolongirati gradnju što nas vraća unazad. Drugo, izvršiti pripreme za sve ostale dionice, potom napokon provjeriti broj zaposlenih u JP Autoceste FBiH. Na kraju, moramo tačno odrediti resurse za svaki veliki investicioni ciklus kako se ne bi zaustavljao usred posla.

Sve ono što je započeto na Koridoru Vc moramo nastaviti i dovršiti. Na vrijeme i u roku koji Vlada zahtjeva. To podrazumijeva: Rad, rad i samo rad, a ne politiziranje i čekanje nekih organa vlasti i parlamenta da daju neku odluku. Takođerto znači da, ako se parlamenti ne mogu dogovoriti, treba naći druge načine finansiranja. Ne moraju to nužno biti europske banke.

Radiosarajevo.ba: Da li nam već sada možete reći rokove kada javnost u BiH može očekivati otvaranje novih dionica?

Terzić: Kako tek treba da se potvrdi moje imenovanje, bit će neophodno neko vrijeme da sagledam stanje u JP Autoceste FBiH. Ono što mogu reći je da sam po prirodi optimista, smatram da imamo resurse koje možemo iskoristiti.

Radiosarajevo.ba: Mnogi Vas pamte kao jednog od najuspješnijih predsjedavajućih Vijeća ministara u poslijeratnoj BiH. Koliko su iskustva koja ste stekli na ovoj poziciji važna za Vašu novu dužnost?

Terzić: Kada budete premijer države steknete iskustvo koje možete koristiti kasnije. A, kod nas morate voditi računa o organizaciji sredine u kojoj djelujete, traženju političkih saglasnosti, stvaranja harmonične poslovne klime...

Radiosarajevo.ba: U jednom periodu ste bili daleko od politike, čime ste se bavili?

Terzić: Bio sam direktor jedne građevinske firme.

Radiosarajevo.ba: I na kraju, šta je ta misao vodilja koja Vas usmjerava u životu i koja je, pretpostavljamo, presudila da prihvatite ovu dužnost?

Terzić: Kada ste bili premijer i uspješno završili mandat,  u međuvremenu skupili iskustava, znanja, poznanstva... Onda jednostavno ne možete reći - mene to više ne interesuje. Morate biti na raspolaganju, da pomognete za opšte dobro, te ako se nešto zatraži od vas, kao što je od mene, onda prihvatite.

Inače moja vodilja je da se ništa ne podrazumijeva, ni šta ste bili, ni šta ste radili. Vrjednuje se samo ono što ste uradili danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije