"Otmičar" u Danskoj - Stiže triler s Haskovićem u glavnoj ulozi!

Hajrija Avdić
"Otmičar" u Danskoj - Stiže triler s Haskovićem u glavnoj ulozi!
Jutro. Gužva u metrou negdje u Danskoj. Panika među putnicima. Otmica.

Ovo su prizori kojima će početi nova serija The taking hostage, a za naše područje - Ispod površine, u produkciji danske mreže Discovery Networks. Među otmičarima već u prvim scenama prepoznat ćete bh. glumca - Adnana Haskovića.

Premijera serije bit će na proljeće, na Kanalu 5 mreže Discovery Networks, otkriva za Radiosarajevo.ba Adnan Hasković, koji je trenutno u Sarajevu.

"Nekoliko dana smo na pauzi, ali brzo se vraćamo i snimamo sve do decembra", govori nam Hasković.

Kako nam Hasković priča, bit će to akcioni triler, ali s dozom drame i misterije, a u glumačkom timu je još jedan naš glumac - Muhamed Hadžović.

"Radi se o obračunu bivših vojnika specijalne jedinice, o jednoj osveti... svi detalji otkrivaju se iz epizode u epizodu. Vrlo je zanimljiv, brz i šokantan ritam serije – a to je karakteristično za režiju u Danskoj. I ovu seriju potpisuju kvalitetni reditelji koji imaju neobičan pristup i viđenja serije ali i odnos s nama na setu", priča nam bh. glumac.

Hasković vjeruje da će publika vidjeti nešto novo, s obzirom na to da, kako kaže, Skandinavija inače ima drukčije projekte u odnosu na Evropu i Hollywood.

"Imaju originalne priče koje kasnije doživljavaju svoj remake u Hollywoodu, te velike mreže otkupljuju prava na njihove priče i scenarije. Kolega Muhamed Hadžović i ja imamo zanimljive karaktere, mi smo suprotna strana, oni 'loši', otmičari. Imamo uloge u svim epizodama, odnosno cijelu sezonu", kaže Hasković.

Otkriva nam Adnan Hasković i detalje sa seta, ali i kakvu su obuku glumci s vojnicima morali proći.

"Bilo je zanimljivo igrati pod otmičarskim maskama kada dolazi do izražaja naš glas, pokreti... Ali najbitnija je kompletna obuka koju smo prošli s instruktorima danske specijalne vojske. Proveli su 15 dana s nama, te nas naučili ono što vojnici uče tri mjeseca. To je odlično iskustvo, ali i način da se srodim s likom jer smo naučili pokrete, rukovanje oružjem, poglede, retoriku... sve je to drugačije poslije bilo", priča nam glumac.

Osim uloge, kako nam Hasković kaže, bitno je za njega i Hadžovića da su zajedno.

"Nas dvojica glumaca iz BiH, koji smo privatno bliski kao braća, dobijemo uloge u Danskoj, a ne u BiH", kaže Adnan.

I publika u BiH će vjerovatno preko kanala Discovery, moći gledati seriju, ili će kasnije moći uživati u online izdanju.

S druge strane, Hasković je svjestan da će mnogi tek sada spomenuti kvalitet bh. glumaca, te ponosno govoriti da su oni iz BiH.

"Uvijek se busaju u prsa na kraju parade. Niko nas ne pita u teškim momentima u borbama kada nam treba pomoć. Generalno, mi smo narod koji voli da se kiti tuđim perjem. Sve zanima samo rezultat, a ne naš napor, muke... koje prolazimo. Nama, glumcima, imponuje kada izađemo na svjetsku scenu. To govorim, jer ovo nije moj prvi projekt van naših granica, da ne igram nešto što nije vezano zbog naše nacionalnosti, naglaska... odnosno, ne igram Balkanca i nevažno je odakle sam, već kakav talenat nosim", iskren je Hasković.

Zemaljska kugla je jedno veliko tržište, gdje i glumci iz BiH uspješno osvajaju scenu i pokazuju koliko poznaju zanat.

"Kod nas se ljudi boje i plaše kvalitete, samo se traži prosjek da mogu manipulisati njime. Ne možete se čovjeka koji ima stav ubijediti u bljuvotine koje vi radite i uzimate državni novac. To je razlog i što imamo malo projekata – ne misli se na uspjeh i kvalitet, već na profit", dodaje na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba glumac Adnan Hasković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije