14 godina od smrti generala Rasima Delića: "Bio je neosporni autoritet Armije RBiH"

21
Radiosarajevo.ba
14 godina od smrti generala Rasima Delića: "Bio je neosporni autoritet Armije RBiH"
Foto: Historija.ba / Rasim Delić

Danas se obilježava 14 godina od smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Rasima Delića, koji je preminuo na današnji dan, 16. aprila 2010. godine.

General koji je dao veliki doprinos odbrani Bosne i Hercegovine tokom protekle agresije na našu zemlju rođen je u općini Lopare 1. oktobra 1967. godine, a sa svojih 18 godina upisao se na Vojnu akademiju Kopnene vojske Jugoslavije.

Iako istaknuti komandant u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, 13. aprila 1992. godine zatražio je otpust iz ove armije i stupio u snage Teritorijalne odbrane (TO) BiH, koja se u to vrijeme zalagala za otcjepljenje BIH od Jugoslavije.

Sparkasse brzi kredit "Sad pa sad" u roku 24h

Sparkasse brzi kredit "Sad pa sad" u roku 24h

Vrlo brzo, dobio je naređenje da napusti Sarajevo, te da u Visokom organizira štab Teritorijalne odbrane Srednje Bosne, koji je vodio na početku karijere u TO BiH. Od 12. maja 1992. postao je i član Glavnog štaba TO, te je i službeno zadužen za organiziranje i komandovanje oružanim borbenim dejstvima na teritorijama općina Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Visoko, Ilijaš, Vogošća, Breza, Vareš i Olovo.

Kada su snage TO postale Armija Bosne i Hercegovine, Rasim Delić je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za operativno planiranje i obuku ARBiH, po naređenju Sefera Halilovića, koji je tada bio načelnik Glavnog štaba, ali je bio potčinjen Rasimu Deliću. U junu 1993. godine upravo Halilovića je zamijenio na poziciji zapovjednika Glavnog štaba, Armija RBiH.

U junu 1993. Rasim Delić je, uz Aliju Izetbegovića i Ejupa Ganića, bio jedan od članova Predsjedništva koji su bojkotirali mirovne pregovore u Ženevi. Inače, od 8. juna 1993. godine do kraja rata bio je komandant Generalštaba Armije RBiH.

"General rahmetli Rasim Delić bio je neosporni autoritet Armije RBiH, lider, čovjek koji je oblikovao Armiju za njenu svijetlu misiju, vodio je do kraja rata i takva snažna Armija je najzaslužnija za mir koji danas imamo", kazao je o njemu svojevremeno general Rizvo Pleh.

Rasim Delić je prvi u Armiji RBiH imenovan u čin generala od Vrhovne komande oružanih snaga (Predsjedništva RBiH) u decembru 1993. godine. Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini Rasim Delić je bio komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, sve do penzionisanja u septembru 2000. godine.

Poslije rata ponovo stižu teški dani za bivšeg glavnogokomandujućeg čovjeka Armije RBiH, koji je nakon odlaska u penziju pred Haaškim tribunalom osuđen zbog "okrutnog postupanja, te kršenja pravila i običaja ratovanja"

Odslužio je dvije trećine kazne i pušten je na slobodu, no njegovo srce nije više izdržalo, te je preminuo 16. aprila 2010. godine u Sarajevu. Dženaza je obavljena 19. aprila i sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači, u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije