Nacionalni spomenik u novom ruhu: Zgrada Crvenog krsta će ponovo oživjeti

S. H.
Nacionalni spomenik u novom ruhu: Zgrada Crvenog krsta će ponovo oživjeti
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika prezentirala je u Sarajevu završetak treće faze projekta restauracije nacionalnog spomenika - zgrade Društva Crvenog krsta BiH.

Trećom fazom projekta koja je obuhvatila radove parcijalne sanacije enterijera zgrade, stekli su se uvjeti za povratak rukovodstva Društva u svoje sjedište, odakle će moći rukovoditi narednim fazama radova koji će rezultirati da ovaj nacionalni spomenik bude u potpunosti rehabilitiran.

Donacija u iznosu od 187.000 američkih dolara osigurana je od Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH zbog čega se prisutnima danas obratila ambasadorica Maureen Cormack koja je kazala da je njen prvi zvanični događaj prilikom dolaska u BiH bio upravo posjeta zgradi Crvenog krsta i da je zadovoljna progresom kojom je renoviran enterijer zgrade.

Cormack se prisjetila kada je prije otprilike 2,5 godine prvi put ušla u ovu zgradu koja predstavlja izuzetno značajan historijski spomenik u BiH koji je prije 25 godina uništen u ratu, i to baš u međunarodnoj sedmici Crvenog krsta.

Ambasadorica SAD-a u BiH je također dodala kako je slušala priče građana kako je upravo ova zgrada predstavljala kultna okupljališta Sarajlija i mjesto u kojem je živjela kultura, te je istaknula da se nada da će zgrada to i ostati.

"Čast mi je što smo mogli koristiti sredstva ambasadorskog fonda za obnovu ove zgrade i radujem se kada ćemo prisustvovati svečanosti povodom njene konačne obnove", rekla je ambasadorica Maureen Cormack.

Prisutnima se obratio i član povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić koji je kazao da su konačno postignuti uvjeti da se održi neki skup u ovoj zgradi.

Pašić je istaknuo kako je zgrada Crvenog krsta 2009. zaštićena odlukom ove Komisije kao nacionalni spomenik BiH, te da kao takva treba imati poseban vid zaštite.

On je iskoristio priliku i da se zahvali Američkoj ambasadi koja je do sada donirala sredstva za rekonstrukciju 15 objekata u BiH, poput Aladže džamije i džamije Mehmed-paše Kukavice u Foči, te crkvu Svetog Nikole u Stocu, kao i arheološka istraživanja u Bihaću, Stocu itd.

Predsjednik Društva Crvenog krsta BiH Rajko Lazić rekao je kako je Društvo u proteklih 25 godina za kiriju dalo oko 800 hiljada KM, a kako je dio zgrade renoviran za 600 hiljada KM, te je naglasio kako su sredstva koja su koristili za kiriju preusmjeriti na humane misije po kojima su prepoznati kao najvažnija organizacija u BiH. 

Arhitekt i koordinator projekta iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Adi Ćorović prezentirao je projekt restauracije zgrade Društva Crvenog krsta BiH koji se provodi od 2014. godine istaknuvši važan historijat ove zgrade o kojem ste već imali priliku čitati na našem portalu.

S obzirom na to da je i ambasadorica Cormack napomenula kako je ova zgrada nekada bila kultno okupljalište Sarajlija, zanimalo nas je šta će biti sa nekadašnjim kinom Sutjeska.

U svom izlaganju Ćoralić je spomenuo kako su nekada postojali upiti da se u prostorije kina smjesti prodavnica kozmetike.

"Razmišlja se o svrsi i namjeni ovog prostora, i u planu je da u njemu opet bude kulturni sadržaj, ali se u ovom momentu to ne može još precizirati. Prošle godine u ovom periodu smo raspisali poziv za iskazivanje javnog interesa za partnerstvo, opremanje, uređenje, te korištenje dijela prostora u kojem je nekada bilo kino Sutjeska i pratećih sadržaja u prizemlju zgrade. Na javni poziv se prijavila Top lista nadrealista s pismom namjere šta planiraju u budućnosti raditi ovdje", rekao je za Radiosarajevo.ba glavni tajnik Društva Crvenog krsta BiH Branko Leko.

Leko je naveo kako prema interesu Top liste nadrealista njima treba veći prostor, a Društvo planira napraviti idejni projekt koji bi definirao cjeline ove zgrade koji bi udovoljio i potrebama Društva.

Interes za obnovu prostorija kina iskazalo je i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u narednih par mjeseci će se znati koji će prostori moći biti iskorišteni u partnerstvu, naveo je Leko za naš portal.

Prema nezvaničnim informacijama, Top lista nadrealista, koja je kao takva registrirana kao firma imala je tendencija da u kinu Sutjeska napravi Muzej novog primitivizma, dok je interes za prostor kina pokazao i Festival MESS.

Iz Crvenog krsta BiH za sada nisu željeli favorizirati nikoga, dok se ne završi idejni projekt.

Kako se konferencija održala u okviru međunarodne sedmice Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Društvo je prezentiralo informacije o aktivnostima koje će se realizirati u sklopu obilježavanja Svjetskog dana i sedmice Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije