Zenica - prvi bh. kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture

Radiosarajevo.ba
Zenica - prvi bh. kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture
Iako je Evropska prijestolnica kulture najdugovječniji i najpoznatiji kulturni program Evropske unije, gradovi iz Bosne i Hercegovine tek su nedavno dobili priliku da se prijave za tu prestižnu titulu.

Prilika za kandidaturu za 2021. godinu je propuštena, ali naredna se otvara za manje od godinu dana: već na jesen 2017. bit će objavljen poziv na koji se mogu prijaviti i bh. gradovi.

Koliko su bh. gradovi spremni za ovaj poziv? Koliko ih ispunjava osnovni uvjet za prijavu: posjedovanje kulturne strategije? Usuđujemo li se misliti o kulturi u bh. gradovima u narednih deset godina? Šta bh. gradovi trebaju uraditi već sada, u iščekivanju poziva? Kakvo je u tom pogledu iskustvo Novog Sada, Evropske prijestolnice kulture za 2021. godinu?

Šta očekuje Zenicu kao prvi bh. grad koji je  zvanično  najavio kandidaturu za EPK?

To su samo neka od pitanja o kojima će biti riječi na javnoj tribini „Uzavreli gradovi: Evropska prijestolnica kulture u BiH", koja će se održati 16. decembra 2016. godine, u 18h, u Umjetničkoj galeriji BiH (Zelenih beretki 8, Sarajevo).

Centralni dio tribine bit će panel na kome će učestvovati: 

  • Lazar Jovanov, član tima EPK Novi Sad 2021,
  • Ivana Volić i Goran Tomka, autori kulturne strategije Novog Sada,
  • Biljana Čamur-Veselinović, pomoćnica ministra za nauku i kulturu pri Ministarstvu za civilne poslove BiH,
  • Zijad Softić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu Grada Zenice,

Panel će moderirati Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i kulturni menadžer.

Ovom tribinom „Akcija" Sarajevo nastavlja informativnu kampanju „Evropska prijestolnica kulture - Šansa za strateški razvoj kulture u BiH", započetu sličnom javnom tribinom na kojoj su, u maju o.g., program EPK prezentirali članovi EPK tima Rijeka 2020.

„Akcija“ je predstavila program EPK u gradskim upravama diljem BiH (Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Mostar, Trebinje, Tuzla i Zenica), nakon čega je uslijedila i najava prve bh. prijave za EPK, iz Grada Zenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije