Pedeset godina karijere Zdravka Čolića: Uskoro izložba na otvorenom u Štrosmajerovoj ulici

1
Radiosarajevo.ba
Pedeset godina karijere Zdravka Čolića: Uskoro izložba na otvorenom u Štrosmajerovoj ulici
PrtScr / Zdravko Čolić

Jedna od najljepših ulica Sarajeva, Štrosmajerova, ponovo će biti ugođaj za izložbu na otvorenom kojom se slave velikani sarajevske pop-rock scene. 

Nakon Kemala Montena i Crvene jabuke, tema ovogodišnje izložbe je Zdravko Čolić. 

U četvrtak, 29. decembra u 19 sati, u Štrosmajerovoj će se svečano otvoriti multimedijalna izložba pod naslovom „Ako priđeš bliže". 

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Povod je obilježavanje 50 godina od početka fascinantne solističke karijere, našeg sugrađanina, muzičkog velikana koji se još za života upisao u legendu.

Zdravko Čolić je svojom pojavom mjenjao sliku muške zvijezde u drugoj polovini 70-ih godina. 

Autorica projekta izložbe je Amina Abdičević, a grafički dizajn potpisuje Branko Dursum.

Ova izložba, kao i predhodne dvije o Kemalu Montenu i sarajevskoj Crvenoj jabuci je novogodišnji poklon sugrađanima i brojnim posjetiocima tokom predstojećih praznika.

Kroz brojne eksponate, koji će bit prezentirani u štampanoj formi, prisjetit ćemo se Čolinih početaka i odrastanja u sarajevskom naselju Grbavica, prvih muzičkih nastupa sa „Ambasadorima“ i „Korni grupom“, čuvenog festivala „Vaš šlager sezone“ odakle je i krenula uspješna solistička karijera sa Montenovom kompozicijom „Sinoć nisi bila tu“, eurovizijskih nastupa u Opatiji i Luksemburgu, saradnje sa Arsenom Dedićem, Kornelijom Batom Kovačom, Indexima, Kemalom Montenom.

Ako priđeš bliže (Zagrli me) - Zdravko Čolić

„Ne trebaju tebi draga ove pjesme, ove rime, ... “ (Arsen Dedić)! <3 U A strani - Zdravko Čolić! :)

Posted by B strana on Monday, February 5, 2018

Kroz brojne eksponate, od kojih će neke od njih publika imati priliku da pogleda po prvi put, zahvaljujući braćnom paru Magaš – Tadić, prisjetićemo se i Čolićeve saradnje sa baletnom grupom Gordane Magaš, nastupa sa „Lokicama“, susreta i druženja sa brojnim sarajevskim i regionalnim prijateljima, kao i nezaboravnih hitova.

Velikan glumišta Josip Pejaković jednom je napisao za hitove Zdravka Čolića: "od prve vatre koju je zapalio u srcima svih obožavateljki i obožavatelja, aprila u Beogradu, hladne novembarske zime, stanice Podlugovi, lošeg vina i svih ljepotica kojima je pjevao ... Sarajlija, Bosanac, Europljanin, vječiti mladić Zdravko Čolić“.

Čolini hitovi su vječnost. I danas pedeset godina poslije, jedanakom mjerom privlači pozornost publike, kako i priliči velikoj zvijezdi i veteranu popa!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije