Sarajevska pop-rock škola / Izložba o bendu Crvena jabuka otvorena u centru Sarajeva

27. 12. 2021. u 20:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U prazničnom ambijentu Štrosmajerove ulice u Sarajevu otvorena je izložba posvećena legendarnom bendu Crvena Jabuka, predstavnicima slavne prijeratne sarajevske pop-rock škole.  

Autorica ove neobične izložbe na otvorenom prostoru Amina Abdičević, muzejska savjetnica iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

"Prije tri godine smo krenuli sa promocijom tih lijepih sarajevskih priča kroz izložbu 'Jedne noći u decembru'. To je bio taj prvi projekat i osnovni je cilj bio nastavak njegovanja sarajevske muzičke scene. Pandemija nas je malo zaustavila. Izložba je trebala biti realizovana prošle godine, ali sada smo sretni. Istraživački rad je dugo trajao, dok sam prikupila sve što je bilo potrebno i arhivirala, ali kada se ugleda proizvod konačni - čovjeku je drago i sretni smo. Konačan cilj je da Sarajevo nekada ima muzej muzičke scene gdje ćemo imati stalne postavke i gdje će biti svakodnevno dostupno za javnost", rekla je Abdičević za Radiosarajevo.ba.

Poručila je kako su večeras Sarajlije plakale dok su gledale izložbu jer su se prisjetili "zlatnog perioda iz Sarajeva".

Dizajn izložbe potpisuje Branko Dursun, te Alma Mazalović

Izložba se organizuje povodom 35 godina djelovanja benda Crvena Jabuka. Na panoima koji su postavljeni duž ulice prikazana je plodna karijera ovog binda koji je obilježio mnoge generacije. 

Crvena jabuka osnovana je 1985. godine, a u orginalnoj postavi svirali su: Dražen Ričl - Zijo (solo gitara i vokal), Zlatko Arslanagić - Zlaja (ritam gitara), Dražen Žerić - Žera (klavijature i prateći vokal), Aljoša Buha (bas gitara) i Darko Jelčić - Cunja (bubnjevi).

Izložba o bendu Crvene jabuke u Sarajevu - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba o bendu Crvene jabuke u Sarajevu

Svoj prvi album pod nazivom "Crvena jabuka" sa hitovima "Bježi kišo s prozora", "Dirlija" i "Sa tvojih usana" objavili su 1986. godine. Iste godine bend planira svoju prvu turneju, sa prvim koncertom u Mostaru zakazanog za 18. septembar 1986. Tada se desila velika tragedija koja je obilježila kasniju karijeru Crvene jabuke 

Na putu prema Mostaru, kod Jablanice se desila strašna prometna nesreća od čijih posljedica su preminuli Aljoša Buha i Dražen Ričl.

Izložba o bendu Crvene jabuke u Sarajevu - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba o bendu Crvene jabuke u Sarajevu

U čast i sjećanje na poginule drugove bend održava koncert u dvorani Skenderija 13. oktobra 1986. pod nazivom "Pjesma za Crvenu Jabuku". Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija. Nakon toga bend pravi pauzu.

U Splitu, januara 1987, snimaju svoj drugi album "Za sve ove godine", posvećen Ziji i Aljoši. Album su snimili preostala tri člana iz originalne postave - Cunja, Zlaja i Žera. Nakon toga izlaze albumi "Sanjati" (1988) i "Tamo gdje ljubav počinje" (1989) te dupli live album "Uzmi me kad hoćeš ti" snimljen u Domu sportova u Zagrebu. Šesti album "Nekako s proljeća", na kojem gostuje Kemal Monteno, snimaju 1991. Zbog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bend odustaje od planirane turneje. Rat uzrokuje i ponovnu pauzu benda.

Zlatko Arslanagić trajno napušta bend. Crvena Jabuka nakon rata nastavlja s radom, a frontmen benda postaje Dražen Žerić - Žera.

Sarajevska pop-rock škola

Pop i rock muzika bivše Jugoslavije u Sarajevu je imala svoje kreativno žarište iz kojeg su se dvije i pol decenije širili utjecaji i pisala jedna lijepa historija.

Od 1967. godine kada su Indexi snimili prvu domaću rock pjesmu i kada je održan prvi "Vaš šlager sezone", pa do početka devedesetih - prvih barikada i tragično-simboličnih koncerata za mir, glavni grad Bosne i Hercegovine bio je kolijevka fenomena kojeg nazivamo "Sarajevska pop-rock škola".

Bio je to plodan kulturni ambijent iz kojeg su proizašla najpoznatija imena jugoslovenske popularne muzike: Indexi, Kemal Monteno, Bijelo Dugme, Zdravko Čolić, Jadranka Stojaković, Zabranjeno Pušenje, Plavi orkestar, Dino Merlin i drugi.

U 21. stoljeću, nakon cijepanja Jugoslavije na sedam mini-država, u kolektivnoj memoriji stanovnika svake od njih sarajevska pop-rock škola je i dalje prisutna i prepoznatljiva.

Brojne pjesme nastale pod njenim okriljem danas se prenose na mlade generacije i doživljavaju kao zajedničko kulturno naslijeđe.

Po ovim pjesmama Sarajevo se i danas prepoznaje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)