Promocija / Zbirka kratkih priča o pomirenju "Biber 03" predstavljena u Prijedoru

28. 09. 2021. u 16:05:00 Fena

Shares: 0

Zbirka kratkih priča "Biber 03" predstavljena je 27. septembra u Pozorištu Prijedor.

Biber je konkurs za kratku, angažiranu priču na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, koji organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, a u organizaciji promocije učestvovali su CZM KVART i Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora.

U razgovoru povodom predstavljanja Biber 03 zbirke, učestvovali su: Monika Herceg spisateljica iz Zagreba/Petrinje, dobitnica prve nagradu na konkursu Biber 03 za priču "Glava", Ernad Osmić pisac iz Brčkog, čija je priča "Vražja mater" objavljena u Biber "03 zbirci", Stefan Slavković pisac iz Beograda, čija se priča 'Tovarnik' takođe nalazi u zbirci i Katarina Milićević iz Beograda/Kragujevca, članica Biber tima.

Jedna od osnovnih karakteristika Bibera jeste i višejezičnost, koja upravo tu početnu jezičku barijeru pokušava da, prevodima na sve jezike, prevlada i pretvori u mjesto susreta, razumijevanja, razmjene i saradnje. Jedna od namjera Biber konkursa jeste i ta da umjetnike/ce motiviše da o temama izgradnje mira, pomirenja, te o antiratnim temama promišljaju i pišu.

Na početku predstavljanja se razgovaralo o odnosu između književnosti i mirovnog aktivizma, te o odgovornosti koju književnici i umjetnici imaju u procesima izgradnje mira i pomirenja u regiji, saopćili su organizari.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA