Završen Viva Film Festival: Meksička Čista voda je najbolje ostvarenje

Radiosarajevo.ba
Završen Viva Film Festival: Meksička Čista voda je najbolje ostvarenje
Foto: Viva festival / Viva Film Festival 2019

Uz prisustvo međunarodnih autora, učesnika Viva škole filma iz cijele Bosne i Hercegovine, zvanica i sponzora u Centru za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, dodjelom nagrada zatvoren je 5. Viva Film Festival - međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bosanskohercegovačkog filma.

Grand prix za najbolje filmsko ostvarenje osvojio je Luis Enrique Cruz Truijilo iz Meksika za film Čista voda.

U zvaničnoj selekciji Viva Film Festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija prikazana su 94 dokumentarna filma iz 51 zemlje.

U kategoriji ekologija, za najbolje ostvarenje, odlukom žirija proglašen je film Ko sam ja?, Jaka Polutnika iz Slovenije. Njemu je u ime žirija priznanje Zlatnog leptira uručio Martin Tajs.

Srebrenog leptira osvojio je film Kuda idu mravi?, Nisveta Hrustića iz Bosne i Hercegovine.

Treće mjesto u kategoriji ekologija osvojio je film Prapovijesna noć Venere i Marsa Darka Puharića iz Hrvatske.

Viva Film Festival 2019 - undefined

Foto: Viva festival: Viva Film Festival 2019

Treću nagradu - Bronzanu klapu, u kategoriji turistički film, osvojio je film Sirmium, autora Dušana Isakovića iz Srbije.

Drugu nagradu, Srebrenu klapu, osvojio je film Poklon iz Rima, Kirila Neiežmakova iz Ukrajine.

Sa najviše glasova žirija prva nagrada, Zlatna klapa, za najbolji turistički film prikazan na Festivalu, osvojio je film Trafiku - Siciilijanska priča, italijanskog autora Andreje Marčesea.

Viva Film Festival 2019 - undefined

Foto: Viva festival: Viva Film Festival 2019

U kategoriji religijski film treću nagradu, Bronzani leptir osvojio je film Čovjek iz Međugorja, irske autorice Meave McGrath.

Drugu nagradu, Srebreno drvo, osvojio je film Lux Et Umbra, mladog Bosanca i Hercegovca nastanjenog u Italiji, Ademira Gogića.

Prvu nagradu, Zlatno drvo, za najbolji religijski film osvojio je film Priča o Kokorou, Mathiasa Moneta iz Francuske.

U kategoriji omladinski bosanskohercegovački film, nastalih na Viva školi filma 2019. godine, treću nagradu, Bronzanu kameru osvojio je film Djevojačka pećina, mladih autora iz Kladnja. Dobitnici su fotoaparata Canon EOS 4000 sa torbom i karticom od 16 gigabajti.

Drugu nagradu, Srebrenu kameru, osvajio je film Moja strana priče čiji su autori učenici sarajevske Osnovne škole 'Musa Ćazim Ćatić'. Nagrađeni su fotoaparatom Canon EOS 2000 D sa torbom i karticom od 16 gigabajti.

Prvo mjesto, Zlatnu kameru, za najbolji omladinski film 5. Viva Film Festivala, proizveden u okviru Viva škole filma, po odluci stručnog žirija, osvojio je film  Ljubav u kasabi, srednjoškolaca iz Višegrada. 

Viva Film Festival 2019 - undefined

Foto: Viva festival: Viva Film Festival 2019

Ceremoniju zatvaranja uveličali su učesnici Viva škole filma iz Sarajeva, Jajca, Istočnog Sarajeva, Kreševa, Srebrenice, Busovače, Bosanskog Petrovca, Prijedora, Kladnja, Lukavca, Prnjavora, Stoca, Sokoca, Visokog, Višegrada, Mostara, Kiseljaka, Ustikoline, Ljubuškog i Fojnice.

Podsjećamo, 5. Viva Film Festival, održan je u 17 bosanskohercegovačkih gradova -  Kaknju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavacu, Kladnju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Prnjavoru i Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije