Zatvoreni Dani arhitekture: Najveći arhitektonski događaj u BiH

Radiosarajevo.ba
Zatvoreni Dani arhitekture: Najveći arhitektonski događaj u BiH
/ Dani arhitekture 2016.
Muzičko - scenskim nastupom u novoj zgradi akademije scenskih umjetnosti je predstavljena radionica “VHS arhitektura”. Tim događajem su i zvanično zatvoreni 9. po redu Dani arhitekture u Sarajevu.

“VHS arhitektura” je “site specific” radionica, rađena pod mentorstvom Nikole Radeljkovića. Njen rezultat je eksperimentalna prostorna instalacija koja je urađena u novoj, nikad dovršenoj zgradi Akademije scenskih umjetnosti.

Kroz radionicu i javnu prezentaciju, organizatori su uspjeli privremeno aktivirati objekat i pokazati unutrašnjost velikom broju posjetilaca, te skrenuti pažnju javnosti na problem objekata koji u nedovršenom stanju stoje dugi niz godina.

Iako je objekat u procesu izgradnje već 6 godina, u svom trenutnom obliku na odličan način prikazuje prostorne kvalitete i slobodu konstruktivnog promišljanja. To je bio povod organizatorima da odaberu ovaj objekat kao jednu od lokacija festivala Dani arhitekture.

Razliku između izgrađene betonske strukture i privremene instalacije rađene od tanke VHS trake su dodatno naglasili muzičko - scenski nastupi. Klabikka Momentum i Blow Up su se pobrinuli za audio - vizuelnu podršku, dok je scenski performans upriličio glumac Emir Fejzić.

Za kraj zatvaranja je dodatni efekat iznenađenja postignut slacklining performansom Almira Kozića, koji je unutar traka od VHS kaseta pokazao svu atraktivnost te discipline. 

Slacklining je sportska discipina gdje je glavni cilj pokušati održavati ravnotežu na traci u raznim oblicima kretanja ( stajanje, hodanje, različiti elementi i figure). Za razliku od hodanja po konopcu, u ovoj disciplini se koristi elastična traka razapeta u zraku.

Amir Vuk Zec o Danima arhitekture: 'Djeca' su uzela stvar u svoje ruke

Koja je cijena arhitekte?

 

Dani arhitekture su trajali od 19.5. – 22.5.2016. godine na više lokacija u Sarajevu.

Više od 20 predavača iz zemalja regije i Evrope dali su svoj osvrt na temu “Arhitektura ispred investicije”.

U sklopu festivala je održano i više izložbi, radionica za djecu, “site specific” radionica “VHS arhitektura” kao i niz drugih sadržaja.

Za više informacija, posjetite zvaničnu web stranicu 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije